Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Paardendoping

  •  
28-10-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
531 keer bekeken
  •  
De paardensport is na het voetbal de meest populaire sport van Nederland. Nederland is al jaren toonaangevend op het gebied van de hippische sport én een gedoodverfde favoriet op de komende Olympische Spelen in Peking.
Om de paarden harder te laten draven of geconcentreerder te laten springen, krijgen ze doping toegediend. Ook bij blessures kunnen verboden middelen helpen bij het herstel. In ‘Paardendoping’ is onder meer te zien hoe makkelijk het is om via internet doping voor paarden te kopen.
ZEMBLA bestelde, zonder recept, een aantal verboden middelen waaronder Aranesp (vergelijkbaar met Epo maar dan voor paarden) en Rakelin. Dat laatste is voor mensen een middel tegen depressies, maar paarden krijgen het toegediend om ze rustig te houden.De paardenwereld is een ongrijpbare wereld waar het bestrijden van doping geen prioriteit lijkt te hebben. ZEMBLA sprak onder andere met de legendarische Amerikaanse paardenfluisteraar Monty Roberts. Volgens hem wordt niet zomaar doping toegediend, maar gebeurt het om op het paard te kunnen wedden dat tot nu toe niet goed had gepresteerd. Volgens Monty Roberts kan men in de Verenigde Staten strafrechterlijk worden vervolgd als men doping toedient bij dieren en kan dat leiden tot een gevangenisstraf. In Nederland is dat niet het geval.
Voor meer informatie over dierengeneesmiddelen voor sportpaarden kunt u terecht op Equine Sports .
Voor meer informatie over doping: www.ergogenics.org .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.