Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oxfam: 35 belastingparadijzen horen op zwarte lijst en Nederland eigenlijk ook

28-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belastingparadijs/ Breezy Baldwin/Flickr.com 3
Vooruitlopend op de zwarte lijst met belastingparadijzen die EU-ministers van Financiën volgende week presenteren, doet Oxfam alvast een voorzet. De organisatie noemt 35 landen van buiten de EU die op de lijst zouden moeten staan.
Daarbij uit Oxfam kritiek dat de EU zelf buiten schot blijft. Brussel zou ook “het eigen huis op orde moeten brengen”. ‘Fiscaal foute’ EU-lidstaten als Ierland, Malta, Luxemburg en Nederland horen er volgens Oxfam ook bij:
"Ze horen bij de machtigste belastingparadijzen ter wereld."
Sancties
Op de zwarte lijst komen landen te staan die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking. Over de vraag of en welke strafmaatregelen tegen de belastingparadijzen kunnen worden genomen, wordt door de EU-ministers nog gediscussieerd.
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet in mei al weten dat er geen EU-landen op de zwarte lijst komen. Oxfam vreest dat de EU-ministers door politieke druk ook andere landen van de lijst afhouden. Onder de 35 belastingparadijzen die Oxfam graag op de zwarte lijst ziet, zitten landen als Servië, Aruba, Zwitserland, Bermuda en de Bahama’s. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.