Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overtredingen met bestrijdingsmiddelen voortaan harder aangepakt

03-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
243 keer bekeken
  •  
Bollengif in luiers - gele velden

De NVWA gaat overtredingen met gewasbeschermingsmiddelen door verkopers, boeren en telers harder aanpakken. Het gaat onder meer om het eerder geven van boetes en het onder verscherpt toezicht plaatsen van veelplegers, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bekend.

De toezichthouder maakte in mei al bekend dat een op de drie boeren en telers die vorig jaar is gecontroleerd zich niet hield aan de regels voor bestrijdingsmiddelen.

De regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Telers moeten specifieke technieken inzetten om te voorkomen dat bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terechtkomen en zo het milieu vervuilen of de gezondheid van mensen en dieren schaden.

'Fouter dan fout'
Vorig jaar september kreeg Zembla beelden in handen waarop te zien is dat personeel tijdens bespuitingen van gewassen onbeschermd wordt blootgesteld aan landbouwgif. Niels Zuurbier, bestuurder bij LTO, noemt deze manier van spuiten 'fouter dan fout'. De teler begaat nog meer overtredingen: zo spuit hij terwijl het hard waait en spuit hij boven een sloot. Zo kan het oppervlaktewater naast de akker verontreinigd raken. 

Wetenschappers pleiten al jaren in meerdere uitzendingen van Zembla dat de overheid het voorzorgsbeginsel moet toepassen en burgers beter moet beschermen tegen chemische bestrijdingsmiddelen. Ook bleek uit onderzoek van Zembla dat het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in Nederland in relatie wordt gebracht met de Ziekte van Parkinson. Dat was te zien in de uitzending: 'Parkinson op het platteland'.

Advies Gezondheidsraad
In juni adviseerde de Gezondheidsraad dat de overheid ervoor moet zorgen dat Nederlanders zo weinig mogelijk worden blootgesteld aan chemische gewasbeschermingsmiddelen. Volgens de raad blijkt uit buitenlands onderzoek dat landbouwgif kan leiden tot gezondheidsschade, zoals de ziekte van Parkinson en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Nederlandse onderzoeken zijn minder uitgesproken, maar kunnen de bezorgdheid niet wegnemen. Daarom moet de overheid het voorzorgsprincipe toepassen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.