Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overleven in Irak

  •  
06-04-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
overleven-in-irak
Deze uitzending is vanwege uitzendrechten niet meer te bekijken.
"De dagelijkse praktijk in Irak is zo verontrustend, dat wij het nauwelijks zien op tv", zegt Jon Snow. Hij maakte voor Channel 4 een documentaire, die wèl die losse ledematen en ander expliciet materiaal toont. We zien de verschrikkelijke realiteit van het dagelijkse bestaan in Irak. Ontmoetingen met inwoners van een land dat al vijf jaar een oorlog probeert te overleven. Mensen die niet gevlucht zijn voor het geweld en elke dag hopen op voldoende eten en elektriciteit, slachtoffers van bomaanslagen, oorlogsweduwen, marktkoopmannen.

Gewelddadig
Terwijl de coalitie van Engelsen en Amerikanen volhoudt dat zij van Irak een democratie zullen maken, ziet de bevolking een versplinterde staat die op de rand van anarchie verkeert. Irak is inmiddels volgens de Wereld Vredesindex het gevaarlijkste en gewelddadigste land van de wereld. Ook is te zien dat de elektriciteitsvoorziening sinds de val van Saddam Hoessein dramatisch verslechterd is, evenals de distributie van olie richting pompstations. Dat is toch opvallend voor een land met een olievoorraad die de op twee na grootste ter wereld is. De coalitie beloofde het volk een rechtsstaat, waarin de mensenrechten waren gewaarborgd, maar uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Irakezen het leven momenteel slechter vindt dan onder het schrikbewind van Saddam Hoessein.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.