Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overleg schoonmakers CAO weer mislukt

05-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
intimidatie-en-schending-van-privacy-door-verzuimbedrijf-verzuimreductie
De gesprekken tussen werkgevers en bonden in de schoonmaaksector zijn woensdagavond weer mislukt.  In Ede slaagden de partijen er opnieuw niet in om tot een akkoord te komen. Volgens een woordvoerder van FNV Bondgenoten is het doorbetalen van loon bij ziekte het grootste knelpunt. De werkgevers hadden 5 procent loonsverhoging geboden voor 2 jaar, maar over het doorbetalen bij ziekteverzuim kon geen overeenstemming worden bereikt.

Volgens bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten willen grote opdrachtgevers als de NS en Schiphol, die de schoonmaak inkopen van de werkgevers in de schoonmaaksector, wel dat de werknemers direct doorbetaald worden bij ziekte.

De angel van het conflict is een respectvolle omgang met zieke schoonmakers. Duizenden schoonmakers staken al 14 weken voor doorbetaling bij ziekte.

“Het gaat ons niet eens om het geld. Het gaat om een respectvolle behandeling van zieke schoonmakers. In 1980 was dat normaal voor de schoonmaker van de NS en Philips. Anno 2012 moeten wij daarvoor al 14 weken staken. Dat is toch niet normaal?!” zegt Khadija Tahiri, ziekenhuisschoonmaker en President van de Vakbond van Schoonmakers

De vakbond presenteerde meerdere oplossingen. De schoonmaakbedrijven willen niet verder gaan dan een onderzoekje.  Grote opdrachtgevers als Schiphol, Telegraaf Media Groep, UWV, Universiteiten en NS lieten tijdens eerdere acties al weten dat er een oplossing moet komen voor doorbetaling bij ziekte in de nieuwe cao. De stakende schoonmakers zullen nu per opdrachtgever afspraken maken. 

Nicolien Herblot en Sinan Can maakten de ZEMBLA uitzending " Na de schoonmaakwoede ' na de vorige stakingsronde in 2010. Er lijkt nog niets veranderd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.