Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overlastgever makkelijker geweerd uit probleemwijk

30-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
burenruzie
Burenruzie
De Tweede Kamer heeft dinsdag met ruime meerderheid ingestemd met een aanscherping van de zogeheten 'Rotterdamwet'. Die maakt het mogelijk om overlastgevers als nieuwe huurders te weren uit wijken of straten waar al sprake is van ernstige problemen met de leefbaarheid.

Woningzoekenden mag om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) worden gevraagd. Ook mogen ze worden gescreend op basis van politiegegevens. Mensen zonder inkomen uit arbeid kunnen uit ,,zwakke buurten'' worden geweerd, evenals mensen met een crimineel verleden en notoire overlastveroorzakers. Ook kunnen potentiële huurders worden tegengehouden die in het verleden hebben gerekruteerd voor de jihad.

Gemeentes kunnen inzage vragen in politiegegevens voordat zij een huisvestingsvergunning verstrekken. Deze zogenoemde selectieve woningtoewijzing voor een bepaald gebied moet, na een verzoek van de gemeenteraad, worden goedgekeurd door minister Blok (Wonen).

ZEMBLA besteedde in de uitzending ‘ Burenruzie ' aandacht aan dit wetsvoorstel. André Ouwehand, onderzoeker van de TU Delft, is zeer kritisch op het screenen van politiegegevens: “Het gaat om inbreuk op de privacy van die betreffende persoon. Daar moet je buitengewoon voorzichtig mee zijn.” “Het probleem bij die politiegegevens is dat het signaleringen zijn waar niet van vaststaat dat de persoon dat ook daadwerkelijk gedaan heeft. Er is geen rechterlijke uitspraak geweest, ” aldus Ouwehand.

Meer over:

burenruzie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.