Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Overheid moet stoppen met foute aannemers'

15-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
overheid-moet-stoppen-met-foute-aannemers
FNV roept het kabinet op om Rijkswaterstaat op te dragen meer verantwoordelijkheid te nemen bij het inhuren van allerlei foute bedrijven en uitzendbureaus. Dat zei bestuurder Janna Mud van de vakbond vrijdag.
Mud reageerde op de ZEMBLA uitzending 'In de bouwput' eerder deze week. Daarin komt naar voren dat een Iers uitzendbedrijf dat wordt verdacht van uitbuiting van bouwvakkers in Maastricht bij de aanleg van de A2-tunnel, nog steeds actief is in Nederland. Ook bij een project in Nijmegen zouden recent misstanden hebben plaatsgevonden.
FNV wil dat de overheid juist een voorbeeldfunctie vervult. ' Het kan toch niet zo zijn dat de wet en de Bouwcao niet worden nageleefd en dat de overheid zelf regelmatig in de fout gaat door allerlei (onder)aannemers en uitzendbureaus in te huren die de regels aan hun laars lappen. Hier moet echt paal en perk aan gesteld worden ', aldus Mud.

De vakbond wijst erop dat het gebruikmaken van dit soort foute partijen niet alleen bouwbedrijven dupeert die zich wel aan de regels houden, ' maar ook duizenden Nederlandse bouwvakkers die nu werkloos aan de kant moeten zitten, omdat er geen sprake meer is van gelijk loon voor gelijk werk '.
'Bovendien benadeel je ook nog eens de ingehuurde buitenlandse werknemers, door absurd hoge bedragen van hun loon in te houden voor huisvesting. Binnen- en buitenlandse werknemers moeten gelijk loon voor gelijk werk ontvangen in Nederland ', vindt FNV.

Reactie Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat zegt bij signalen over misstanden de hoofdaannemer daarop aan te spreken en er op toe te zien dat de situatie wordt opgelost. In een reactie vrijdag benadrukt een woordvoerster dat marktpartijen hun eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Rijkswaterstaat is hier niet bij betrokken, maar alle (onder)aannemers moeten zich houden aan de wettelijke regels hierover, zo staat het in de contracten. Rijkswaterstaat is volgens haar niet bevoegd om de arbeidsvoorwaarden binnen de bedrijven te controleren.

(bron ANP)

Meer over:

in-de-bouwput
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.