Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overheid gebruikt steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen

28-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Onkruid
Nederlandse overheidsinstellingen zoals gemeenten, ProRail, waterschappen, provincies, Defensie en Rijkswaterstaat, hebben in 2018 bijna 5000 kilogram bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is ongeveer 82 procent minder dan vijf jaar eerder. Het resterend gebruik van de middelen dient er vooral voor om spoorwegen onkruidvrij te houden.
  Overheden mogen de middelen niet meer gebruiken op stoepen en straten sinds het ‘Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden’ eind 2017 in werking trad. Ook de inzet ervan bij de groenvoorziening is sindsdien niet meer toegestaan. De middelen, die veel schadelijke stoffen bevatten, mogen alleen nog worden gebruikt als mens, dier en milieu daarmee worden beschermd.
Eikenprocessierups
Zo zijn de gewasbeschermingsmiddelen de laatste jaren ingezet om de eikenprocessierups te bestrijden. Daarnaast worden ze gebruikt om invasieve plantensoorten zoals de Japanse duizendknoop een halt toe te roepen. Gemeenten gebruiken dan vaak glyfosaat, bekend onder de naam Roundup. 
Een andere invasieve plantensoort die chemisch bestreden wordt, is Amerikaanse vogelkers. Hiervoor is door gemeenten 147 kilogram gebruikt, nagenoeg allemaal glyfosaat. In plaats van chemische middelen worden vaker alternatieve methoden gebruikt. Borstelen, branden, stomen en het gebruik van heet water zijn steeds populairder.
Bron: CBS/ANP 
'Glyfosaat, het omstreden gif'
Kijk hier de ZEMBLA uitzending:  'Glyfosaat, het omstreden gif'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.