Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overheid beroept zich bij adoptiezaken niet meer op verjaring

08-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
428 keer bekeken
  •  
Dilani Butink

© ANP

De overheid zal zich bij vorderingen in verband met adopties uit het buitenland niet langer beroepen op verjaring. Dat gebeurde vorig jaar wel bij de rechtszaak die Dilani Butink tegen de Staat aanspande. Omdat de regering zich achter verjaring verschool en de rechter daarin meeging, werd de adoptiezaak niet inhoudelijk behandeld door de rechter.

Dilani Butink werd in 1992 vanuit Sri Lanka geadopteerd, maar haar adoptiepapieren bleken vervalst.  Na het zien van de eerste Zembla-uitzending over misstanden rond adopties, schrok ze dat de misstanden op zo'n grote schaal plaatsvonden. "Ik dacht na die twee uitzendingen, moeten we t daarbij laten? Moeten we het accepteren? Dat kan toch niet?" Het was voor Dilani extra motivatie om de gang naar de rechter te maken.

Bekijk heel ons dossier met alle uitzendingen over 'adoptiebedrog'

Vordering door de rechter afgewezen
De rechter wees haar vorderingen tegen de Staat vorig jaar af omdat de misstanden rond haar adoptie verjaard zijn.  Volgens de rechter is het onmogelijk om precies te achterhalen onder welke omstandigheden Butink in 1992 door haar biologische moeder is afgestaan. Na die uitspraak, zei Butink vorig jaar tegen Zembla dat ze zich zou beraden op vervolgstappen. Butink vraagt zich af of dit besluit in haar geval verschil gaat maken en er alsnog voor kan zorgen dat haar zaak inhoudelijk wordt behandeld.

De Kamer had aanvankelijk in een motie gevraagd om de verjaringstermijn rond adoptiezaken af te schaffen. Minister Sander Dekker legt in een brief uit dat de meeste geadopteerden niets hebben aan zo'n afschaffing van de verjaringstermijn. Zo'n wetswijziging zou alleen werken voor nieuwe gevallen en niet met terugwerkende kracht voor mensen die in het verleden geadopteerd zijn vanuit het buitenland.

Lees ook: 'Adopties vanuit het buitenland per direct opgeschort'

Wetswijziging helpt niet
"Een wetswijziging is dus geen oplossing voor de bestaande groep interlandelijk geadopteerden", zegt de minister. Hij vervolgt: "In het licht van de uitkomsten van dit rapport en de wens van uw Kamer verdienen zij in mijn ogen toch de kans op een inhoudelijk oordeel van de rechter. De Staat zal zich daarom vanaf heden in door geadopteerden aangespannen procedures inzake interlandelijke adoptie niet langer beroepen op verjaring. Dit geldt zowel voor lopende als voor toekomstige procedures."

Kijk terug: de rechtszaak van Dilani Butink tegen de Staat:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.