Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overgrote deel vrouwen heeft klachten door siliconen borstimplantaten

05-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2771 keer bekeken
  •  
ANP verwijderde borstimplantaat
In een onderzoek onder 976 vrouwen, ervoer het overgrote deel klachten na de plaatsing van siliconen borstimplantaten. In totaal hadden 695 vrouwen gezondheidsklachten. De overige 281 vrouwen hadden nergens last van. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.  
ANP verwijderde borstimplantaat
De meeste vrouwen hadden last van pijn en kapselvorming (stevige bindweefsellaag om het implantaat) in de borst. Ook algemene klachten als chronische vermoeidheid, gewrichtspijnen en spierklachten komen vaak voor. "Een deel van de vrouwen geeft aan dat de klachten ernstig zijn en een belemmering voor het dagelijks functioneren", aldus het RIVM.
Vervolging verwijdering implantaten
Bij bijna alle vrouwen verbeterden de klachten in de borst nadat de laatste implantaten verwijderd waren. Bij iets minder dan de helft verbeterden ook de algemene klachten als gewrichtspijn en vermoeidheid na verwijdering. Bij iets minder dan de helft bleven de algemene klachten hetzelfde, en bij een klein deel verergerden deze.
Volgens het RIVM kunnen allerlei factoren van invloed zijn op het ontstaan van klachten: "Daarom is het moeilijk mogelijke patronen in de klachten te duiden. Sommige klachten lijken vaker voor te komen bij vrouwen met bepaalde kenmerken. Vrouwen met bepaalde chronische ziekten zoals allergieën rapporteren bijvoorbeeld vaker algemene klachten. Een van de aanbevelingen in dit rapport is dit verder te onderzoeken."
Online vragenlijst
Alle vrouwen met borstimplantaten konden meedoen aan de inventarisatie door een online vragenlijst in te vullen. Uiteindelijk deden 976 vrouwen dit. De vragenlijst is opgesteld in overleg met een aantal medisch experts en het Steunpunt  SVS  (Stichting voor Vrouwen met Siliconenimplantaties).
De afgelopen jaren is er veel ophef geweest over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten. Zo werden implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed verboden omdat tijdens een controle bleek dat er glasvezeldeeltjes op zaten die daar niet thuis horen.
PIP
Eerder raakte een Franse fabrikant van borstprotheses, van het merk PIP, in opspraak. Deze implantaten hadden een verhoogde kans op scheuren en lekken. Honderden Nederlandse vrouwen hebben zich in de afgelopen jaren aangesloten bij rechtszaken tegen de fabrikant en de instantie die de implantaten had goedgekeurd.
Operatie Proefkonijn
ZEMBLA maakte er twee uitzendingen over met de titel: 'Operatie Proefkonijn'. Kijk ze hieronder terug:
Deel 1:
Deel 2:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.