Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ouderschapsplan leidt tot meer vechtscheidingen

26-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
ouderschapsplan-leidt-tot-meer-vechtscheidingen
Het verplichte ouderschapsplan voor scheidende stellen met kinderen leidt juist tot meer ruzie rond de scheiding. Dat blijkt uit een evaluatie van het plan door twee echtscheidingsdeskundigen aan de Universiteit Utrecht. De in 2009 ingevoerde maatregel, bedoeld om de problemen van kinderen na een scheiding te verminderen, lijkt daarmee averechts te werken.
Vechtscheidingen met 15% toegenomen
Uit het Utrechtse onderzoek blijkt dat het aantal vechtscheidingen na de invoering van het ouderschapsplan met 15 procent is toegenomen. Depressieve gevoelens van de kinderen namen in die periode met 20 procent toe. Het ouderschapsplan bevat afspraken die de ouders maken over de opvoeding van de kinderen. Het is onderdeel van de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding, die vijf jaar geleden in werking trad.
Schadelijk voor kinderen
Uitgangspunt is gelijkwaardig ouderschap voor beide ouders. Volgens een van de onderzoekers, Ed Spruijt, leidt juist die verplichte gelijkwaardigheid tot conflicten. Volgens hem bleven de kinderen vroeger automatisch bij één ouder, vaak de moeder. Doordat ouders steeds ruzie maken, wordt het volgens de onderzoeker voor hen een 'onmogelijke klus' om tot afspraken te komen. Voor de kinderen is dit erg schadelijk, aldus Spruijt.
Overigens pleit Spruijt niet voor het terugdraaien van de wet. Wel vindt hij dat er meer voorlichting moet komen en meer maatregelen om conflicten te voorkomen.

Vechtscheidingen
Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding en steeds vaker ontstaat er een waar slagveld tussen voormalige echtgenoten. Ouders vinden dat ze recht op hun kinderen hebben, ze slepen elkaar voor de rechter en procederen jarenlang over de inboedel, alimentatie en de omgang met de kinderen. ZEMBLA onderzoekt in de uitzending 'Vechtscheidingen' wat er gebeurt als liefde omslaat in haat en voormalige partners elkaar naar het leven gaan staan in een vechtscheiding.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.