Zembla

Ouderen bellen meldpunt over problemen met thuiszorg tijdens coronacrisis

  •  
24-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
Ouderenzorg ANP
“Mensen vrezen voor hun thuiszorg”, zegt de woordvoerder van KBO-PCOB. De seniorenorganisatie is dinsdag een meldpunt gestart om de knelpunten in de thuiszorg in kaart te brengen. De telefoon stond deze ochtend meteen roodgloeiend, meldt KBO-PCOB aan Zembla.

“Normaal gesproken krijg ik dagelijks twee keer per dag hulp van de thuiszorg. Bij het wassen, aankleden en aan- en uittrekken van steunkousen. Sinds deze week komt de thuiszorg alleen nog maar maandag-, woensdag- en vrijdagochtend.” Een Brabander met hartproblemen was een van de mensen die het nieuwe meldpunt van de seniorenorganisatie KBO-PCOB vanmorgen benaderde. 

De thuiszorg komt bij hem nog maar drie keer, in plaats van veertien keer per week over de vloer. “Hierdoor draag ik geen steunkousen meer. Mijn ene zoon woont met zijn partner op afstand. Mijn andere zoon en partner hebben beiden een kritisch beroep met onregelmatige werktijden, waardoor zij niet kunnen bijspringen”, vertelt hij. 

KNO-PCOB opende vorige week de Ouderen-Infolijn, een telefoonnummer dat ouderen kunnen bellen als ze vragen hebben over het coronavirus of als ze meer alleen zijn door de sociale afstand-maatregelen en gewoon een praatje willen maken. “We kregen daar veel vragen over de thuiszorg. Daarom besloten we dat beter in kaart te brengen”, zegt de woordvoerder. 

'Zonder beschermingsmaterialen kunnen we niet langs cliënten'
Vanwege het coronavirus vallen veel hulpverleners uit, waardoor ouderen zonder hulp komen te zitten, merkt de seniorenorganisatie. Thuiszorgorganisatie Happy Nurse zei eerder deze week tegen Zembla: “We kunnen die zorg niet leveren, omdat we de materialen niet hebben, zoals schorten en mondkapjes.” Zolang er geen beschermingsmaterialen zijn voor de thuiszorg, vindt Maik Jansen van Happy Nurse dat cliënten met corona door partners of naasten verzorgd moeten worden, maar niet door een onbeschermde thuiszorgmedewerker die daarna nog langs 20 andere cliënten gaat.

Maar niet alleen vanuit de bedrijven wordt thuiszorg vaak teruggeschroefd. Volgens KBO-PCOB zeggen ouderen zelf ook uit angst thuiszorg af: “Ze vragen zich af of de thuishulpen wel gezond zijn en of ze als oudere geen risico lopen als ze iemand van de thuiszorg binnenlaten.”

De komende tijd gaat KBO-PCOB volgens de woordvoerder, de meldingen inventariseren en problemen kenbaar maken bij de politiek: “We hebben redelijk korte lijntjes met de politiek. We gaan ook kijken in hoeverre we thuiszorgorganisaties kunnen aanspreken. Uiteindelijk kunnen wij het alleen maar signaleren en mensen een stem geven.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.