Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oud-directeur Rijkswaterstaat noemt handelen topambtenaren in granulietkwestie ‘zeer kwalijk’

27-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
513 keer bekeken
  •  
oud-topman

Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat had het gesprek met Halbe Zijlstra af moeten kappen toen de oud-minister druk uitoefende om granuliet in Over de Maas gestort te krijgen. Dat zegt voormalig directeur van Rijkswaterstaat, Jan de Bont, in een interview met de Volkskrant over de granulietaffaire: “Gewoon wegsturen. En zeggen dat je daar niet van gediend bent.”

In de Zembla-uitzendingen ‘de Afvaldump door Rijkswaterstaat deel 1 en 2’ wordt duidelijk dat de belangen en de lobby van Halbe Zijlstra voor GIB, het bedrijf dat het granuliet in Over de Maas wilde storten, een belangrijke rol speelde in het hele besluitvormingsproces. Zembla onthulde dat de top van Rijkswaterstaat op haar beurt vergunningverleners en handhavers onder druk heeft gezet om de stort van granuliet in Over de Maas goed te keuren.  

Buitensporig
Volgens hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen schonden de topambtenaren van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat alle integriteitsregels bij het besluit tot de omstreden granulietstort. Hij noemde het optreden van de directeur-generaal Michele Blom ‘buitensporig’. 

Bekijk onze tijdlijn: 'Hoe de asfaltlobby het overheidsbeleid kantelde'

Oud-directeur van Rijkswaterstaat, Jan de Bont, werkte 33 jaar lang voor Rijkswaterstaat. Hij zag de uitzendingen van Zembla over de granulietkwestie en bestudeerde ook een groot deel van de Wob-documenten. In een gesprek met de Volkskrant noemt hij het “zeer kwalijk” dat handhavers die geen goedkeuring gaven voor de granulietstort, vervolgens van hogerhand de opdracht kregen om de granulietstort alsnog goed te keuren. 

'Rijkswaterstaat luister te veel naar de markt'
De Bont vindt dat de directie van Rijkswaterstaat veel te veel naar de markt luistert. “De overheid staat meer op afstand en controleert vooral achteraf. Terwijl als je veel aan de markt overlaat, er wel bovenop moet zitten.”

In het hele dossier zegt De Bont nergens een heldere uitleg te lezen waarom granuliet als grond is bestempeld en niet als bouwstof. De toevoeging van het chemische bindmiddel aan granuliet, betekent volgens De Bont dat Rijkswaterstaat het voorzorgsprincipe had moeten toepassen en dus niet had moeten laten storten. 

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de granulietkwestie.

Lees het hele interview met Jan de Bont in de Volkskrant 

Kijk de uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat':

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.