Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Orka Tilikum is dood, Seaworld blijft orkashows opvoeren

09-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1084 keer bekeken
  •  
Tilikum
Afgelopen vrijdag overleed orka Tilikum in zijn bassin in Seaworld. Twee dagen later werd in datzelfde Seaworld waar Tilikum zijn hele leven in een bassin had doorgebracht, de ‘laatste’ orkashow opgevoerd. Het themapretpark besloot na aanhoudende kritiek op het gevangen houden van orka’s het beleid te wijzigen. Volgens critici is er van stoppen echter geen sprake en worden de shows alleen maar aangepast om het publiek een beter gevoel te geven. 
Dood van drie trainers
Orka’s zijn niet geschikt om in gevangenschap te leven. Net als veel andere wilde dieren, gaan ze vreemd en soms zelfs agressief gedrag vertonen als ze niet in de vrije natuur leven. Het bleek ook uit onze ZEMBLA ‘Het einde van de dierentuin’ . In deze uitzending was te zien hoe orka Tilikum agressieve aanvallen had en uiteindelijk zelfs zijn trainster doodde. Zij was niet de enige, Tilikum doodde daarvoor nog twee trainers. Het nieuws veroorzaakte een golf van kritiek op Seaworld waar Tilikum gevangen zat.
'Educatieve ervaringen'
Na die aanhoudende kritiek op het houden van orka’s in gevangenschap en teruglopende bezoekcijfers, besloot Seaworld haar beleid aan te passen: vorig jaar kondigde het themapretpark aan te zullen stoppen met het fokken van orka’s en de shows af te bouwen. Afgelopen weekend was de 'laatste' show, maar volgens critici is daar geen sprake van. Seaworld stopt met shows op slechts één locatie en noemt de nieuwe shows, waar orka’s nog steeds de hoofdrol spelen ‘educatieve ervaringen’. 
Seaworld zegt dat in de toekomst vooral gedemonstreerd gaat worden hoe orka’s eten, communiceren en navigeren in het wild. Het decor verandert en de show-elementen zoals bijvoorbeeld de fonteinen, verdwijnen. Maar volgens Al Garver, orkatrainer  en vice-president van zoölogische operaties bij SeaWorld aan de San Diego Union Tribune, zul je ‘nog steeds orka’s uit het water zien springen’.  
Bekijk een fragment uit ‘Het einde van de dierentuin’ van ZEMBLA Internationaal:
Alleen voor het publiek, niet voor de orka’s
De regisseur van de documentaire 'Blackfish' over Tilikum, Gabriela Cowperthwaite, vindt het nieuwe beleid van Seaworld een doekje voor het bloeden. Ze zegt dat de nieuwe voorstellingen van SeaWorld er alleen maar zijn om het publiek een beter gevoel te geven en niet de dieren zelf. Die zitten immers nog steeds gevangen tegen hun natuur in. Cowperthwaite: 
”De trainers zijn niet veilig en de walvissen zijn niet gelukkig. Ze zwemmen nog altijd manisch cirkeltjes in betonnen zwembaden.” 
Tilikum overleed afgelopen vrijdag op 36-jarige leeftijd na een gevangenschap van 33 jaar.
Bekijk ‘Het einde van de dierentuin’ van ZEMBLA Internationaal.   
Bron: CBS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.