Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Orgaan- en spermadonoren testen op Q-koorts

16-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
orgaan-en-spermadonoren-testen-op-q-koorts
(ANP/Zembla) Orgaan- en spermadonoren zouden getest moeten worden op Q-koorts. Dat schrijft de Gezondheidsraad dinsdag in een advies aan de minister van VWS. Of het zinvol is om ook bloeddonoren te testen op Q-koorts, kan de Gezondheidsraad nog niet zeggen. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

'Alleen mannen uit het risicogebied testen'

Voor het testen van spermadonoren maakt de Gezondheidsraad een voorbehoud: alleen mannen die afkomstig zijn uit het voormalige risicogebied van Q-koorts, moeten getest worden. Als de spermadonor de partner van de betrokken vrouw is, hoeft testen ook niet.

Als het gebruik van besmet materiaal noodzakelijk is om een leven te redden, moet dat toch gebeuren. De patiënt kan dan meteen na de transplantatie of na het gebruik van het besmet materiaal met antibiotica behandeld worden.

Sinds 2010 neemt het aantal besmettingen met Q-koorts in Nederland af, maar er is wel een aantal patiënten met chronische Q-koorts. Het is mogelijk dat mensen de bacterie bij zich dragen maar daar geen verschijnselen van hebben.

ZEMBLA

ZEMBLA heeft zich in de uitzending de 'Q-koorts epidemie' in de koorts verdiept. De ziekte is afkomstig van geiten en wordt via de lucht overgedragen naar de mens. Duizenden Nederlanders zijn er ziek van geworden, een aantal is overleden. In de uitzending waarschuwden artsen dat deze epidemie werd onderschat. Er zouden onnodig veel mensen zijn gestorven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.