Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ordina erkent ongepast gedrag medewerkers

09-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
minister-blok-bezorgd-over-mogelijke-fraude-ordina
Ordina erkent dat een beperkt aantal medewerkers zich ongepast heeft gedragen in aanbestedingsprocedures. Dat liet de automatiseerder donderdag weten na een intern onderzoek, dat werd ingesteld naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending "Wie is de mol'. Daarin werd het bedrijf beticht van fraude bij het binnenhalen van overheidsopdrachten.
Volgens Ordina lijkt in enkele gevallen vertrouwelijke informatie te zijn gedeeld. Ook is sprake geweest van informeel contact tussen medewerkers van Ordina, opdrachtgevers en adviseurs. ' Hoewel niet is komen vast te staan dat dit laatste gedrag onregelmatig is geweest, is het beter te allen tijde elke schijn te vermijden en dit soort informele contacten rondom een aanbesteding achterwege te laten ', aldus de onderneming.
Vorige week gaf Ordina nog aan dat een eerste blik op de zaak geen aanwijzingen had opgeleverd van mogelijke misstanden. Toen al liet het weten dat nog een aantal aanbestedingsprocedures tegen het licht werd gehouden waarmee volgens ZEMBLA iets mis zou zijn. Overigens zegt het bedrijf zich niet te herkennen in de suggestie van het programma ' dat sprake zou zijn van stelselmatige onregelmatigheden '.
Ordina zegt mee te werken aan onderzoeken van de autoriteiten. ' Tegen medewerkers die ongepast gedrag hebben getoond worden disciplinaire maatregelen genomen ', aldus de automatiseerder. Een aantal van hen werkt al niet meer voor het bedrijf, dat verder liet weten dat het zijn regels en procedures op het gebied van integriteit flink heeft aangescherpt.
In een reactie op kritische vragen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet de raad van bestuur van Ordina weten het ten zeerste te betreuren dat de reputatie van het bedrijf is geschaad. Over de omvang van eventuele financiële schade lieten topman Stepan Breedveld en financieel directeur Jolanda Poots-Bijl zich niet uit.

Zie ook: het antwoord van Ordina op vragen van de Vereniging van EffectenBezitters

(ANP)

Meer over:

wie is de mol
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.