Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opstelten wil vergunning wapens aanpassen

12-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schietverenigingen-overtreden-regels
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat de wapenvergunning aanpassen. Hij vindt het niet kunnen dat mensen wapens bezitten die ontworpen zijn om op bewegende doelen te schieten. Dat zei Opstelten  in het VPRO-programma Buitenhof. De wapenwet wordt zo aangepast dat semi-automatische wapens niet langer legaal verkrijgbaar zijn.

De minister verwees naar de dader van het bloedbad in Alpen aan den Rijn die ook zo’n wapen bezat. ‘Die zijn niet bedoeld om bij een schietvereniging op een kaartje te schieten. Die zijn gericht op bewegende doelen. Ik vind het niet kunnen dat een lid van een schietvereniging die heeft, laat staan dat iemand zo’n wapen thuis heeft’, zei VVD-minister Opstelten.

Hoewel de minister nog in afwachting is van rapporten over de dodelijke schietpartij van 9 april in Alphen, kondigde hij al aan iets aan dit probleem te doen via regels rond wapenvergunningen en schietverenigingen.

Om een tragedie zoals in Alpen aan den Rijn in de toekomst te voorkomen, hoopt Opstelten dat mensen die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg relevante kennis over patiënten melden aan de politie. Ook als ze hiermee hun beroepsgeheim schenden.

Na het bloedbad dat Van der Vlis aanrichtte, werd er veel kritiek geuit op schietverenigingen en de verstrekking van wapenvergunningen.

ZEMBLA onderzocht de wereld van de schietsport in de uitzending 'De schietclub' en filmt exclusief bij schietsportvereniging Willem Tell in Harderwijk. Zij zet haar deuren open en laat zien hoe kinderen van tien, twaalf jaar leren schieten en hoe topschutters zich voorbereiden op een wedstrijd. Maar ze vertellen ook openhartig over de gebrekkige screening die ze kunnen doen bij nieuwe leden vanwege de privacy. ‘Je mag zelfs verzwijgen dat je de grootste crimineel van Nederland bent,’ zegt een bestuurslid in ZEMBLA.

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.