Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opstelten: slechte toezichthouder aanpakken

13-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ondergang-van-een-onderwijsgigant
Slecht presterende toezichthouders van scholen, ziekenhuizen en woningcorporaties kunnen voortaan eenvoudiger aansprakelijk worden gesteld of ontslagen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde woensdag aan dat hij het bestuur en het toezicht in deze sector wil versterken. Hij komt naar verwachting in december met een wetsvoorstel met daarin duidelijke regels over de taken en functie van de toezichthouder.
Als het aan Opstelten ligt zijn ze voldoende op de hoogte om goede besluiten te kunnen nemen en indien nodig tegenwicht te kunnen bieden aan het bestuur. Toezichthouders moeten nauwlettend de vinger aan de pols houden, vanuit de wetenschap dat zij een serieuze taak hebben. Falende toezichthouders kunnen nu wel worden aangepakt, maar in de praktijk blijkt het juridisch omslachtig te bewijzen waar ze precies de fout in zijn gegaan. Door met duidelijkere regels te komen, wil Opstelten dat probleem oplossen.
Afgelopen jaren waren er onder meer problemen met het toezicht bij de onderwijsinstelling Amarantis. Onderwijsgigant Amarantis, met ruim 30.000 leerlingen in het middelbaar en beroepsonderwijs, ging ten onder nadat het eind 2011 in acute financiële problemen kwam.
In een reconstructie laat ZEMBLA zien dat geld dat bedoeld was voor onderwijs, daar niet terecht kwam. Wel werd het besteed aan onder meer een duur kantoor voor het bestuur op de Zuidas van Amsterdam en aan kostbare nieuwbouwplannen die uiteindelijk niet gerealiseerd werden. Ook werd er door teruglopende leerlingaantallen niet op tijd gesneden in het personeel.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) kondigde eerder al aan dat zij naar de rechter wil kunnen stappen om schoolbestuurders aan te pakken die de kwaliteit van onderwijs laten versloffen.

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.