Zembla

Opstelten blijft bij standpunt hennepteelt

  •  
19-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
antwoord-op-kamervragen-wietkweker-in-je-huis

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) blijft na gesprekken met 25 burgemeesters bij zijn standpunt: regulering van hennepteelt is geen oplossing voor de problemen met illegale teelt. Dat schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer.
Het verbod op het telen van hennep kan volgens de Opiumwet en internationale verdragen ook alleen wegens medicinale of wetenschappelijke doeleinden buiten werking worden gesteld, zegt de minister verder. 'Het zal duidelijk zijn dat het verstrekken door de overheid van een vergunning buiten de doelstellingen van het verdrag en Opiumwet, zou neerkomen op een opzettelijke schending van de wettelijke en verdragsverplichtingen die op diezelfde overheid rusten', aldus Opstelten.
Volgens de brief is zo'n 80 procent van de in Nederland geteelde hennep bestemd voor export. Daarom zullen noch de illegale plantages, noch de achterliggende (georganiseerde) criminaliteit verdwijnen als gevolg van regulering in Nederland.
Een aantal gemeenten zag nog financiële voordelen in regulering van hennepteelt, door belasting te heffen of door minder kosten voor de aanpak van illegaliteit . Dit is een misverstand, aldus Opstelten. Op grond van Europees recht is het niet toegestaan om invoerrechten, btw, omzetbelasting en/of accijns te heffen op hennep.
Minister Opstelten laat de Radboud Universiteit in Nijmegen nog wel kijken naar de zaak. De onderzoekers zullen komend voorjaar rapporteren.

(ANP)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.