Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opslag CO2 lijkt voorlopig van de baan

06-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
co2-bom-onder-barendrecht
De ondergrondse CO2 opslag in Barendrecht, waarvoor de procedures al verder gevorderd zijn, zal flinke vertraging oplopen. De gemeente verwacht dat CO2-opslag onder de Barendrechtse woonwijk helemaal van de baan zal zijn, omdat het concept-regeerakkoord lokaal draagvlak als factor noemt voor de voortgang.

Opslag van CO2 verkeert in een experimentele fase en onder woonwijken is het nog nergens ter wereld gedaan. Een TNO-rapport betitelt de geschiktheid van de locatie zelfs als slecht. Voordeel van Barendrecht is wel dat het dicht bij Pernis ligt, bij de fabriek van Shell waar de CO2 vandaan moet komen. De locatie is daardoor goedkoop, maar dat is niet de enige reden waarom Den Haag blijft vasthouden aan Barendrecht.

De overheid en Shell willen een proef doen met het opslaan van CO2 in een dicht bevolkte woonwijk in Barendrecht. De bewoners zijn bang omdat niemand ze kan garanderen dat het veilg is. In ZEMBLA-'CO2-bom onder Barendrecht' legt een woordvoerder van Shell uit dat men wil testen hoe de bevolking reageert.

Het ministerie van Vrom heeft alle voorlichtingsbijeenkomsten over het opslaan van kooldioxide in lege gasvelden in Noord-Nederland geschrapt, vanwege een  passage in het concept-regeerakkoord over CO2-opslag, waarin staat dat het middel in de strijd tegen broeikasgassen pas aan de orde komt  na verlening van de vergunning voor een nieuwe kerncentrale. Dat duurt mogelijk jaren. Daarna is het nieuwe kabinet niet tegen CO2-opslag maar wel ’met inachtneming van strenge veiligheidsnormen en lokaal draagvlak’. Daarmee lijkt de opslag van CO2 onder Nederlandse bodem voorlopig van de baan.

Juist vanwege het draagvlak was het ministerie net begonnen met een grootscheepse voorlichtingscampagne in het noorden van het land. In Barendrecht keerden bewoners en lokale bestuurders zich de afgelopen jaren fel tegen een project met CO2-opslag. Vlak voor de zomer maakte de overheid bekend welke bijna lege gasvelden in het noorden zich lenen voor CO2-opslag, als het project in Barendrecht slaagt. Om massale weerstand in het noorden te voorkomen, leek het de overheid raadzaam zo snel mogelijk informatiebijeenkomsten te organiseren.

Volgens het ministerie is de passage op verschillende manieren uit te leggen. Het kan betekenen dat het nieuwe kabinet pas over CO2-opslag wil nadenken als er een handtekening onder een vergunning voor een kerncentrale staat. Het kan ook zijn dat de procedures voor opslag van kooldioxide wel kunnen doorgaan, maar dat de CO2 pas daadwerkelijk gaat stromen als de vergunning voor een kerncentrale er is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.