Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oproep wetenschappers: 'Kabinet, stop met twijfel zaaien in stikstofdebat’

22-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1712 keer bekeken
  •  
kippenexperiment-pers3

36 vooraanstaande wetenschappers van Nederlandse universiteiten vinden dat het kabinet moet stoppen met twijfels zaaien over de wetenschappelijke basis voor het stikstofplan. Dat schrijven ze in een ingestuurde brief in dagblad Trouw. “Er bestaat meer dan genoeg wetenschappelijke consensus om nu snel in actie te komen.”

“Onder druk van boerenprotest, tegenstribbelende partijen als de agro-industrie en supermarkten en sommige politici, staat zowel het tijdschema als de wetenschappelijke basis van het kabinetsplan voor stikstofreductie keer op keer ter discussie”, zeggen de wetenschappers. Dat wekt de indruk dat de problemen verholpen zouden kunnen worden met technische innovaties. “Dat negeert de aard van de stikstofproblematiek”, zeggen de wetenschappers.  

De stikstofdepositie moet volgens de briefschrijvers “urgent omlaag”, want die verzuurt de bodem. Over dat probleem maakte Zembla de serie ‘De uitgeputte bodem’.

In de brief leggen de wetenschappers nogmaals uit wat het stikstofprobleem is en waarom het zo belangrijk is om nu maatregelen te nemen en vast te houden aan het kabinetsplan. 

Nieuw landschapsbeleid

“Na 70 jaar focus op intensivering, schaalvergroting en exportwinsten – met te weinig oog voor landschap en natuur – is nu een nieuw, overkoepelend en langjarig consistent voedsel- en landschapsbeleid nodig om boeren én natuur een duurzame toekomst te bieden.”

De wetenschappers zijn verbonden aan verschillende universiteiten, waaronder Wageningen, Leiden, Nijmegen en Groningen. 

Kijk hieronder de delen van de Zembla-serie 'De uitgeputte bodem':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Huub53
Huub5330 aug. 2022 - 10:54

De bodemleven in het Nederlandse boerenland is nog net zo gezond als 30 jaar geleden. De boeren zijn niet gek. Ze houden hun bodem in de gaten. PUNT. De boeren (ook de reguliere) proberen zo duurzaam mogelijk te werken en slagen daar, per hoeveelheid geproduceerd product, steeds beter in. PUNT. Dus de boeren doen maximaal hun best. Meer kan/mag de maatschappij niet vragen. PUNT. Als Ton van den Ham en de door hem geinterviewde wetenschappers Europawijd hun zin doordrijven wordt het voedsel 2x zo duur, zijn er 3x zoveel mensen nodig om het voedsel te produceren en nemen de voedseltekorten toe. PUNT. De keuze voor een duurzamer voedselsysteem zit bij de consumenten. De voedselproducenten bewegen automatisch mee met wat de consument doet/eist. Dat is al eeuwen zo. PUNT. Waarom verschralen/ontwikkelen de ecologen zoveel stikstofarme/-gevoelige natuur. Zij graven hiervoor zelfs vruchtbare grond(inclusief regenwormen) af. En de boeren maar, onterecht, verwijten dat ze aan bodemuitputting doen. PUNT. Iedere ingreep/verstoring in/van de natuur/landbouw heeft zijn eigen unieke setje plus en minpunten. Daar ontkomt zowel de natuurbeheer als de landbouw niet aan. Als je je uitsluitend op de minpunten van partij A en op de pluspunten van partij B richt pleeg je propaganda. Dat doet Ton van den Ham. PUNT. Ik ben best tevreden met de Nederlandse boer en het platteland waar ik leef. PUNT UIT.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.