Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oppositiepartijen: koe hoort in de wei

05-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koeien-zijn-wegwerpproducten-geworden
Een koe hoort in de wei te lopen en niet de hele tijd binnen op stal te staan. Dat vinden SP, D66 en GroenLinks. De partijen komen maandag met een initiatiefnota waarin ze voorstellen het recht op weidegang op te nemen in de wet.
Als het aan de drie oppositiepartijen ligt, mogen melkveebedrijven alleen uitbreiden als ze de weidegang kunnen garanderen. SP, GroenLinks en D66 komen met hun plan omdat ze het onwenselijk vinden dat steeds minder koeien buiten komen. ,,We willen niet dat melkveehouderij verandert in een nieuwe bio-industrie. Daarom moeten we nu ingrijpen´´, stelt Henk van Gerven (SP). Rik Grashoff (GroenLinks) vindt dat dierenwelzijn en milieu voorop moeten staan: ,,We hebben ons veel te lang gericht op schaalvergroting, alsof koeien puur economische goederen zijn." Volgens hem is het goed voor de koeien, de melkveehouder en het milieu als de koeien meer in de wei zijn.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) weigerde eerder een motie uit te voeren die werd gesteund door een Kamermeerderheid. Zij wilde de weidegang van koeien niet wettelijk vastleggen, omdat dit grote gevolgen kan hebben voor de bedrijven. Dijksma maakt wel afspraken met de sector die ertoe moeten leiden dat in 2020 80 procent van de koeien buiten komt.
Dijksma krijgt hierbij steun van de regeringspartijen VVD en PvdA. De VVD vindt het ´onzinnig´ om de weidegang van koeien in de wet te regelen. ,,Boeren zijn goed in staat om zelf te beslissen wat goed is voor hun bedrijf en hun koeien. Daar moet de overheid zich zo min mogelijk mee bemoeien´´, meent Helma Lodders
De PvdA steunt het voorstel van SP, D66 en GroenLinks niet. Ook de PvdA vindt dat het normaler moet worden dat koeien in de wei lopen, maar wil dat het liefst bereiken door afspraken te maken met de boeren. ,,Staatssecretaris Dijksma zet daarom alles op alles om hier bindende afspraken over te maken met de veehouderij. Als dat echt niet lukt, kan een wet misschien ook helpen´´, vindt Sjoera Dikkers, Kamerlid voor de PvdA. (bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.