Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oppositie wil actie basisopvang Teeven voor illegalen

16-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onderduiken-met-illegalen
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) moet niet wachten met het regelen van basis opvang voor illegalen. Dat schrijven de SP, D66, GroenLinks en de ChristenUnie in Kamervragen aan de bewindsman, aldus Joel Voordewind van laatstgenoemde partij. De illegalen moeten volgens een recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) onderdak, voedsel en kleren kunnen krijgen.
Het Kamerlid wijst onder meer op het opnieuw op straat komen te staan van de groep die in de Vluchtkerk en de Vluchthaven in Amsterdam heeft gebivakkeerd.
De staatssecretaris heeft de definitieve uitspraak van het ECSR vertrouwelijk gekregen en de oppositiepartijen willen dat hij hen deelgenoot maakt van de inhoud, aldus Voordewind. Volgens het ministerie kan de inhoud pas openbaar worden nadat een comité van betrokken Europese bewindslieden zich erover heeft gebogen. Doen ze dat niet voor die tijd, dan wordt het begin november vanzelf openbaar.
Sharon Gesthuizen van de SP vindt het echt nodig dat er druk op de ketel komt. ' Stel je voor dat er nog 4 maanden gewacht wordt met maatregelen, dan is het al weer veel vaker slecht weer. ' Ze wil ook graag dat de gemeenten meer duidelijkheid krijgen.
Ze denkt dat de definitieve uitspraak, ook al kent ze de exacte inhoud niet, voor Teeven ' een bittere pil ' is. Er zijn nu alleen voorzieningen voor illegalen en uitgeprocedeerden die meewerken aan vertrek.

(Bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.