Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opnieuw storing C2000

12-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-ramp-c2000
Het digitale communicatiesysteem C2000 kampt nog steeds met problemen. Sinds donderdagochtend is er een storing in de regio Haaglanden. Dat meldt De Telegraaf. Politie, brandweer en ambulance kunnen daardoor onderling niet communiceren. de De problemen waren aan het begin van de middag weer opgelost.
C2000 blijft problemen geven. Al bij het in gebruik nemen van C2000 zijn er problemen met het communicatie systeem. ZEMBLA programmamakers Erwin Otten en Sanne Boer deden in 2009 onderzoek naar C2000. Hulpdiensten als brandweer, politie, ambulance en marechaussee was beloofd dat ze door de komst van C2000 beter zouden kunnen samenwerken. Het zou ook de veiligheid voor slachtoffers en hulpverleners bevorderen. Sinds de werkelijke invoering in 2005 blijkt dit nog niet het geval te zijn.

Het communicatiesysteem is onbetrouwbaar. Nog vorig jaar deed  C2000 het regelmatig niet in delen van het land. Op het moment dat er onderhoud gepleegd wordt aan het systeem en er zogeheten software-updates moeten worden aangebracht hapert C2000.  Updates moeten in sommige regio's om de paar weken worden toegepast. C2000 heeft geen back-up, die bij een storing of uitschakeling van het systeem de verbindingen in stand houdt. 

Dat de brandweer nog altijd problemen ondervindt met het digitale communicatiesysteem is bekend, onderzoek uit 2011 van M&I Partners en het NVBR laat zien dat de hoop voor verbetering bij de huidige portofoons is opgegeven. ‘De nu in gebruik zijnde portofoons zullen naar onze verwachting niet worden verbeterd of aangepast aan de eisen die de brandweer stelt. Immers, fabrikanten hebben nieuwe typen in omloop gebracht, die voor een deel al beter voldoen en minder technische tekortkomingen vertonen.’

Meer over:

de-ramp-c2000
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.