Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opleiding urologie aan AMC opgeschort

17-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
ziekenhuiscalamiteiten
De opleiding van urologen door het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is voor zeker zes maanden stilgelegd. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft deze week het AMC laten weten de erkenning van de opleiding voor die periode te hebben opgeschort. Reden voor de beslissing zijn klachten van artsen in opleiding tot specialist (aios) over hun opleiding.
Het AMC heeft het nieuws vrijdag zelf naar buiten gebracht en laat weten dat de patiëntenzorg van de afdeling gewoon gewaarborgd blijft. De medische staf neemt de taken die tot het pakket van de aiossen behoren voorlopig over.
De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft een onderhoud gehad met de aiossen. Begin volgende week volgt overleg tussen de opleiders urologie en de Centrale Opleidingscommissie van het AMC met de RGS om tot een oplossing te komen.
Aanleiding voor de verstoorde verhoudingen tussen de opleiders en de aiossen was volgens het AMC de visitatie door de RGS. De opleiding urologie kreeg dit voorjaar een nieuwe opleidingserkenning voor de duur van vijf jaar. Op drie deelgebieden moeten aiossen echter elders expertise opbouwen. Het proces rond de visitatie heeft ertoe geleid dat de spanningen op de werkvloer dermate hoog zijn opgelopen dat het opleidingsklimaat is aangetast. Om die reden hebben de aiossen zich tot de RGS gewend. Voor de betreffende aiossen wordt een andere opleidingsplaats gezocht. (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.