Zembla

Ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep

26-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
vogelgriep anp kippen

Minister Carola Schouten van Landbouw stelt een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. De ophokplicht is dinsdag om 12.00 uur ingegaan, laat het ministerie weten.

Een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Maar het virus is ook al op andere plekken opgedoken. "Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in Noord-Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee", aldus het ministerie. "Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen."

Dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels moeten hun dieren afschermen, om te voorkomen dat ze in contact komen met zieke wilde vogels.

De laatste keer dat er een landelijke ophokplicht in Nederland gold was in februari van dit jaar naar aanleiding van een uitbraak op een kalkoenbedrijf in het Brabantse Moergestel. De ophokplicht bleef tot 5 juli van kracht. Ook in oktober 2020 was er een uitbraak met een landelijke ophokplicht tot gevolg. Die begon nadat in Kockengen (Utrecht) zeer besmettelijke vogelgriep werd aangetroffen bij wilde knobbelzwanen.

Regelmatig uitbraken

We hebben al bijna twintig jaar regelmatig last van uitbraken van de vogelgriep. In 2003 kreeg Nederland voor het eerst te maken met een grote uitbraak. Zembla maakte drie uitzendingen over het onderwerp.

kippen ANP

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.