Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ophef over trofeejacht

19-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jachttrofee bloedsafari
Twee opmerkelijk berichten die veel stof deden opwaaien: foto’s van een 12-jarig meisje dat trots poseert met doodgeschoten dieren zoals een giraf en een zebra roepen wereldwijd veel afschuw op. De jonge jager krijgt inmiddels zelfs doodsbedreigingen binnen. Op een van de afbeeldingen staat het meisje met het hart van een giraf in haar handen. 
Op de  Facebookpagina  van Aryanna Gourdin, waar de foto’s geplaatst werden, stromen de negatieve reacties binnen. Volgens nieuwssite SFGate zijn de foto’s gemaakt tijdens een recent safari-tripje samen met haar vader.
Zwarte beer
De zwarte beer die in mei in de Canadese provincie Alberta aan de speer van een jagende Amerikaan werd geregen , wordt al de nieuwe Cecil de leeuw genoemd. De 26-jarige Josh Bowmar plaatste een video op YouTube waarin hij trots zijn prestatie toont. Het resultaat: woede, doodsbedreigingen en het besluit van de autoriteiten om de speerjacht, waarvoor in Alberta geen regels bestonden, te verbieden.

Cecil
Afgelopen zomer ontstaat wereldwijde ophef als Cecil, de bekendste leeuw uit een nationaal park in Zimbabwe, door een rijke Amerikaanse jacht-toerist wordt neergeschoten. Cecil de Leeuw staat nu symbool voor de duizenden andere Afrikaanse dieren die jaarlijks door toeristen voor ‘de lol’ worden gedood .

Bloedsafari
Veel dieren zijn zelfs speciaal gefokt voor deze plezierjacht. In ZEMBLA internationaal Bloedsafari legt een Franse onderzoeksjournalist met verborgen camera de winstgevende industrie bloot, achter deze ontluisterende trofeejacht. Boswachter Arjen Postma over deze uitzending in ZEMBLA Extra : ‘Ik zie zogenaamde jagers die in een soort dierentuin dieren komen afknallen die daar speciaal voor gefokt zijn. In een catalogus hebben ze de leeuw uitgekozen en er veertig, vijftigduizend dollar voor betaald om het dier dood te schieten. Stel je voor dat hier in Nederland een boer zegt: ik zet al mijn koeien op een website en voor veertigduizend euro kun je er een uitkiezen en dan mag je Klaartje32 doodschieten? En haar kop maken we netjes in orde zodat je hem aan de muur kunt hangen?”

Verbod  jachttrofeeën
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft in oktober vorig jaar in een  brief aan de Tweede Kamer  aangegeven een internationaal verbod op de jachttrofeeën van bijvoorbeeld olifanten en leeuwen te willen onderzoeken. Verder staat in de brief dat de staatssecretaris bij de Verenigde Naties gaat bepleiten ‘wildlife crime’ als internationale misdaad te erkennen.

Internationaal handen ineenslaan
Dijksma: ' Stroperij van bijvoorbeeld ivoor en neushoornhoorn is in mijn ogen een misdaad die er toe leidt dat de biodiversiteit en de leefbaarheid van onze wereld worden bedreigd. We moeten internationaal de handen ineenslaan om deze misdaad een halt toe te roepen.'

Meer over:

bloedsafari
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.