Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ophef in Amerika over import PFAS-afval van Chemours Dordrecht

24-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8705 keer bekeken
  •  
chemours

De Amerikaanse milieu-autoriteit EPA verleende stilletjes een vergunning voor de import van ruim 1.8 miljoen kilo GenX-afval afkomstig van de Chemoursfabriek in Dordrecht. Het afval zou terechtkomen bij een zusterbedrijf van Chemours in North Carolina. Lokale media ontdekten de plannen, wat leidde tot hevige protesten van buurtbewoners. De federale overheid besloot daarop in te grijpen en heeft de plannen voor het transport gestopt.

De omgeving van de fabriek in Fayetville is al ernstig vervuild met PFAS doordat het voormalige DuPont (nu Chemours) decennialang grote hoeveelheden giftige PFAS loosde in de Cape Fear Rivier in North Carolina. Dat leidde onder andere tot vervuiling van het drinkwater. Veel inwoners houden het bedrijf verantwoordelijk voor mensen die op grote schaal ziek zijn geworden.

PFAS-verspreiding in Nederland

Een soortgelijk verhaal speelde zich af in Dordrecht waar DuPont ook decennialang de omgeving vervuilde met PFAS. Uit onderzoek van Zembla bleek afgelopen jaar dat het oppervlaktewater in een omtrek van 15 kilometer rond de fabriek in Dordrecht ernstig vervuild is met hoge concentraties PFAS. Daarover gaat deze video:

Nadat het PFAS-schandaal in North Carolina aan het licht kwam, is het bedrijf in 2019 opgedragen om de vervuiling door de fabriek in toom te houden. Buurtbewoners waren dan ook verbijsterd toen bekend werd dat de Amerikaanse milieu-autoriteit EPA in september goedkeuring had verleend voor de import van nog meer giftig PFAS-afval uit Nederland. Dat schrijft The Guardian.

“We zijn het beu om een PFAS-opofferingszone te zijn en onze vrienden te zien lijden en sterven”, zegt omwonende Emily Donovan en oprichter van de non-profitorganisatie Clean Cape Fear tegen The Guardian.

Gouverneur North Carolina woedend

Roy Cooper, gouverneur van de staat North Carolina, zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de verleende vergunning. Hij stuurde begin november een brief naar de EPA waarin hij erop aandrong om de vergunning ongedaan te maken. “Met ontsteltenis hebben we vernomen dat EPA onlangs de import heeft goedgekeurd”, schreef Cooper.

De EPA zei daarop dat het de transporten voorlopig stopt als reactie op de zorgen van de bewoners en de staat North Carolina.

Waar moet het PFAS-afval naartoe?

De vraag is waar Chemours Dordrecht nu heen moet met het GenX-afval. Tussen 2014 en 2017 transporteerde Chemours een deel van het afval uit Dordrecht naar een fabriek in Italië, maar ook daar werd het transport door de autoriteiten wegens vervuiling van de regio stopgezet. Daarna bracht Chemours PFAS-afval naar het verwerkingsbedrijf Indaver in België. In de uitzending 'het PFAS-schandaal' ontdekte Zembla dat Indaver jarenlang PFAS loosde in het water dat uitkomt in de Westerschelde in Nederland. Verschillende PFAS-stoffen werden zonder vergunning geloosd. De transporten werden daarop tijdelijk stilgelegd.

In Nederland gelden strengere regels en mag Chemours jaarlijks maximaal zo’n 5 kilo GenX lozen. Veel partijen willen dat er een nationaal lozingsverbod voor PFAS in Nederland komt.

Kijk 'Het PFAS-schandaal':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Schoon drinkwater
Schoon drinkwater25 nov. 2023 - 8:44

Het wordt tijd dat de fabriek definitief sluit De toegebrachte schade is veel te groot Haal de enorme winsten terug en gebruik dat voor het saneren van grond en water. de directie in de cel want wij zijn willens en wetens bewust vergiftigd enkel en alleen voor hun verdienmodel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.