Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Operatiecijfers zorg zijn indicatie over kwaliteit'

14-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
het-kankerdoolhof
Zorgverzekeraars Nederland publiceerde deze week voor het eerst een rapport over de aantallen operaties die door ziekenhuizen worden uitgevoerd. Uit de cijfers blijkt dat het ene ziekenhuis veel vaker opereert dan het andere. Wat betekent dat precies en wat heb je als consument aan die informatie?
Cijfers
De cijfers over zeven veelvoorkomende aandoeningen werden vrijgegeven. Het gaat dan bijvoorbeeld om behandeling van rughernia, verwijderen van de galblaas en het opereren van een liesbreuk. Nooit eerder werden ziekenhuizen met naam genoemd in dergelijke publicaties. Uit de cijfers blijkt dat in het ene ziekenhuis een operatie veel vaker wordt uitgevoerd dan in een andere zorginstelling. Zo wordt een staaroperatie bijvoorbeeld in de ene regio bijna twee vaker uitgevoerd dan elders. Opvallend is is dat particuliere instellingen veel vaker opereren dan algemene of academische ziekenhuizen.

Lees het hele artikel op de KASSA website

Kankerdoolhof
Wie wil weten wat de veiligste auto is of de zuinigste koelkast kan overal terecht. Maar voor een borstkankerpatiënt of iemand met een dikke darmtumor die op zoek is naar het ziekenhuis met het beste resultaat, is Nederland een doolhof.  In ZEMBLA - ' Het kankerdoolhof ' een speurtocht naar de kwaliteit van de kankerzorg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.