Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Operatie stilzwijgen en Vieze ziekenhuizen

24 aug 2009
  •  
leestijd 1 minuten
kamervragen-over-operatie-stilzwijgen
Een enquête onder verpleegkundigen door de consumenten bond bevestigt de beelden die eerder door ZEMBLA naar voren werden gebracht in de uitzendingen Vieze ziekhuizen 19 april 2009 en Operatie stilzwijgen 5 april 2009.

Verpleegkundigen zijn over het algemeen goed te spreken over het ziekenhuis waar ze werken, maar er is ook een fors aantal punten van kritiek. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het niet melden van fouten, slecht functionerende artsen, medicijnmissers, hoge werkdruk en gebrekkige hygiëne. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 670 verpleegkundigen.
Ongeveer de helft van de ondervraagde verpleegkundigen geeft aan dat lang niet alle fouten en incidenten intern worden gemeld. Dat is ernstig, want niet melden vergroot de kans op herhaling. Ernstige missers waarbij patiënten overlijden of zwaar gedupeerd zijn, moeten bovendien gemeld worden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), maar ook dat schiet er vaak bij in.

Verder geeft 22% van de verpleegkundigen aan dat er bij hen op de afdeling één of meerdere artsen werken die naar hun mening slecht functioneren.

Een ander opvallend cijfer: Meer dan de helft van de verpleegkundigen moet regelmatig de emmer met sop ter hand nemen, omdat de schoonmaakploeg er te weinig is of zijn werk niet goed doet. Ruim 18% vindt dat door het niet goed schoonmaken van de kamers de patiëntveiligheid minimaal wekelijks in het geding is.

Alle uitkomsten van de enquête zijn terug te vinden in het septembernummer van de Consumentengids. 

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.