Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Operatie stilzwijgen

  •  
05-04-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
504 keer bekeken
  •  
Ziekenhuizen waar fouten worden gemaakt zwijgen daar meestal over, ook als patiënten gevaar lopen. Artsen houden meestal hun mond als ze zien dat collega’s hun werk niet goed doen. De controlerende instantie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, is vaak te laat met een onderzoek en grijpt zelden in. Artsen controleren elkaar en de inspectie voert alleen een papieren controle uit.

In ZEMBLA geen nieuwe medische missers, maar wel het verzwijgen daarvan, waardoor slechte specialisten en ziekenhuisafdelingen soms jarenlang kunnen doorgaan zonder dat iemand er iets aan doet.

Beter zwijgen
Arts in opleiding J. Bonte merkt in de praktijk dat je beter kunt zwijgen over je collega’s. Tijdens zijn opleiding doen ernstige verhalen de ronde over een chirurg in het Radboud Ziekenhuis. Bonte schrijft een brief naar de Raad van Bestuur van het Radboud en naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie laat pas anderhalf jaar later iets van zich horen en zegt niets meer te kunnen doen.

Niet goed onderzocht
De huidige voorzitter van het Radboud Ziekenhuis, E. Lohman, geeft in ZEMBLA toe dat de chirurg zijn achterwacht niet goed vervuld heeft en dat de overige kritiek op deze chirurg niet goed is onderzocht. De specialist is inmiddels niet meer werkzaam in Nijmegen, maar in België. Hij is onder druk van gesprekken zelf vertrokken.
Geen onderzoek
Als de vrouw van Hans Terbach overlijdt na een eenvoudige operatie, probeert hij uit te zoeken wat er precies mis is gegaan. Maar niet alleen het ziekenhuis zwijgt over de fouten die er gemaakt zijn, ook de inspectie - de aangewezen instantie om dergelijke fouten te onderzoeken - werkt niet mee om uit te zoeken wat er is gebeurd. De arts die de fout heeft gemaakt, werkt nog steeds in hetzelfde ziekenhuis.

Inspectie grijpt laat in
Cor Lem ervaart wat er gebeurt als je bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanklopt en meldt dat er ernstige ruzie is in een ziekenhuis, waardoor patiënten gevaar lopen. Je verwacht dat de inspectie je serieus neemt, maar dat gevoel heeft Lem allerminst. De inspectie heeft alleen navraag gedaan bij de directie van het ziekenhuis. Deze ontkende de problemen. De inspectie ging weer over tot de orde van de dag en sloot het dossier. Ruim een jaar later blijkt dat Lem gelijk had en dat er al 25 jaar ruzie was. Dan pas grijpt de inspectie in.

ZEMBLA laat zien waartoe al het zwijgen van specialisten en ziekenhuizen kan leiden en dat uiteindelijk de patiënt de dupe is.
Kinderhartcentra Nijmegen en Utrecht fuseren en Nijmegen acht sluiting kinderhartcentrum 'onwaarschijnlijk' (publiciteit in tv-programma Zembla heeft bijgedragen aan het besluit om zo snel mogelijk te gaan samenwerken met Utrecht),  25 april (De Gelderlander)

Lelystad:
Mevrouw Terbach is overleden door fouten van artsen.  Het zit haar echtgenoot buitengewoon dwars dat de overheidsinstanties vervolgens niets doen, terwijl ze dat wel beloofd hebben. Hij schrijft een brief aan de minister van Volksgezondheid Klink.

Het antwoord van minister Klink

Nijmegen , UMC St. Radboud ziekenhuis:
Weer hartafdeling in Radboud stilgelegd (de Gelderlander)

Radboud liet steken vallen bij problemen hartcentrum (de Gelderlander)

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid: rapport 2008 'Een onvolledig bestuurlijk proces' over volwassen hartchirurgie

Macht van medisch specialisten
Medische wereld is gewend te zwijgen (de Volkskrant)

Advies om macht van specialisten te verminderen (NRC)

Vooral de patient lijdt als artsen ruziën (NRC)

Macht van specialisten breken (de Volkskrant)

Chirurg UZA in opspraak wegens drugsgebruik (Gazet van Antwerpen)

Boek: Problem Doctors: A Conspiracy of Silence; edited by; P. Lens and G. Van Der Wal, 1997 (ISBN: 978-90-5199-287-8)

Voor deze uitzending zijn opnames gemaakt op de OK van de Janssen Kliniek Oisterwijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.