Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Operatie Euro

  •  
04-01-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
operatie-euro
Op 1 januari 2002 is Nederland over op de Euro. Binnen een week zijn bijna alle guldens uit roulatie zijn en zal iedereen betalen met euro’s. De overgang is minutieus georganiseerd, precies om 0.00 uur komen er automatisch eurobiljetten uit de geldautomaten, caissières zijn getraind en banken zijn door gepantserde wagens van geld voorzien. Er liggen scenario’s voor slecht weer en voor het overlijden van een lid van het koninklijk huis en bij de politie zijn alle verloven ingetrokken.

Kortom, er is geen reden om aan te nemen dat de operatie niet succesvol zal verlopen. Maar er zijn een paar onzekerheden. Gevreesd wordt voor een toename van straatroof en overvallen op winkels en banken, in de eerste weken van januari. En valsmunters in Oost-Europa zijn vermoedelijk nu al bezig valse euro’s te drukken, die ook in ons land kunnen opduiken. Bovendien is het aantal zwartgeld transacties fors toegenomen. Het zal de komst van de Euro niet tegenhouden, maar mogelijk wel het smetteloze imago van de Euro aantasten.

Zembla filmde de afgelopen maanden ‘achter de schermen’ de Euro-operatie. Zo zien we de jacht op witwassers door het Hit-and-Run Money Laundring Team van de Rotterdamse politie. Met behulp van computeranalyses en een arrestatieteam worden witwassers aangepakt. In het Euro Call Center komen drieduizend telefoontjes van burgers binnen. De meest gestelde vragen zijn: 'hoeveel is de euro waard?' en 'mag ik als de euro ingevoerd wordt mijn prijzen verhogen?'.

Intussen zien we hoe rechercheurs uit het hele land worden bijgeschoold in het ontdekken van valse eurobiljetten en in het herkennen, onder de microscoop, van de kleinste, geheime echtheidskenmerken. En hoe bereidt HEMA-cassiere Maaike Haandriksman uit Leeuwarden zich voor op e-day?
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.