Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opening vliegveld Lelystad uitgesteld

21-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Lelystad Airport (uit uitzending)
Door de uitbreiding van vliegveld Lelystad met in elk geval een jaar uit te stellen, hoopt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat het vertrouwen van omwonenden terug te winnen.  Dat zei ze woensdagmiddag op een persconferentie over haar beslissing de opening van het omstreden vliegveld uit te stellen. Verschillende Tweede Kamerleden reageren tevreden, ze vinden vertrouwen van de omwondenen namelijk belangrijker dan de openingsdatum.
Rekenfouten
"Mensen hadden beter moeten worden geïnformeerd en mensen moeten er ook op kunnen rekenen dat de informatie correct is", aldus de minister. In de berekeningen over de overlast zaten aanvankelijk veel fouten, zo bleek ook uit de ZEMBLA-uitzending 'Vliegveld Nederland'.  Daarin  wordt duidelijk hoe de besluitvorming rond de uitbreiding al jaren problemen oplevert en vol (reken)fouten zit. Zo ontdekt ingenieur Leon Adegeest dat de berekeningen over de geluidsoverlast niet goed zijn uitgevoerd door het ministerie:
Nog geen overwinning
Volgens actiegroep Red de Veluwe die zich als vanaf het begin tegen de uitbreiding verzet, is de beslissing om de opening uit te stellen nog geen overwinning: "Als het alleen uitstel is, dan is dat leuk, maar hebben we er verder weinig aan," zegt voorzitter Robert Tieskens  in de Stentor . Red de Veluwe wil dat eerst het luchtruim wordt herzien. "Als dat is gebeurd, kunnen ook de lage vliegroutes van tafel. En daar is ons alles om te doen”, aldus de voorzitter.
Luchtruim niet geschikt
In september vorig jaar onthulde ZEMBLA dat het luchtruim in Nederland niet geschikt is voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat bleek uit een rapport dat ZEMBLA in handen kreeg en dat niet eerder openbaar was gemaakt. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) had in 2009 al een negatief advies over Lelystad Airport gegeven, maar dat advies werd in de wind geslagen. De herindeling van het luchtruim staat nu gepland  voor 2023.
‘Luchtruim niet geschikt voor uitbreiding Lelystad Airport’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.