Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opening Lelystad Airport wederom onzeker

15-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP -  vliegveld lelystad
De luchtvaartsector mag alleen maar groeien als de stikstofuitstoot van de sector omlaag gaat. Als dat niet gebeurt, kan Lelystad Airport niet open en mag Schiphol niet verder groeien. Dat staat in het adviesrapport van een commissie onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes dat woensdag verscheen. Actiegroepen tegen de opening van Lelystad Airport zijn blij met het advies. Volgens hen "kan het niet anders dan dat dit het einde is van luchtkasteel Lelystad Airport".  

Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van stikstof door de sector groter is dan eerst gedacht. Van de totale stikstofneerslag in Nederland komt 0,7 tot 1,1 procent uit de luchtvaartsector. Maar het beeld dat de luchtvaart een grote vervuiler is op het gebied van stikstof, is dus onterecht, aldus de commissie. 

Stikstofbeleid
De sector moet wel zijn bijdrage leveren. Remkes ziet vooral rond luchthavens kansen om stikstofneerslag te verlagen, zoals elektrisch taxiën en het inzetten van lichtere vliegtuigen.

Ook zou het goed zijn om ervoor te zorgen dat de manier waarop reizigers naar luchthavens reizen schoner wordt, zodat de uitstoot die samenhangt met vliegvelden vermindert. Mocht de luchtvaart zelf niet genoeg stikstof kunnen besparen, "dan moet de sector bijdragen aan de vermindering van uitstoot van andere sectoren alvorens ze zelf kan groeien". 

Na de uitspraak van de Raad van State in mei vorig jaar dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan speciale natuurgebieden, vroeg het kabinet Remkes om advies over de stikstofcrisis. In september bracht hij zijn eerste advies uit.
Opnieuw vertraging
Al drie keer eerder werd de opening van het vakantievliegveld uitgesteld. Door dit advies is een vierde vertraging niet uitgesloten. De VVD ziet de luchthaven graag zo snel mogelijk opengaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zei eind vorig jaar nog dat Lelystad Airport in november 2020 en "het liefst nog eerder" opengesteld zou kunnen worden voor passagiersvluchten.
Luchtruim niet geschikt
In de uitzending ‘Vliegveld Nederland’ (2017) onthulde Zembla dat het luchtruim in Nederland niet geschikt is voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat bleek uit een rapport dat Zembla in handen kreeg en dat niet eerder openbaar was gemaakt. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) had in 2009 al een negatief advies over Lelystad Airport gegeven, maar dat advies werd in de wind geslagen.

Bekijk hier de uitzending 'Vliegveld Nederland': 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.