Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ook Triodos Bank doet te weinig tegen witwassen

21-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
triodos anp
Triodos Bank doet te weinig tegen witwassen. Ook het screenen van klanten op banden met terrorisme laat te wensen over. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld. De toezichthouder heeft de bank hierop aangesproken. Concrete gevallen zijn volgens Triodos niet aan het licht gekomen, benadrukt topman Peter Blom tegen het ANP.
De bank heeft besloten een risicodirecteur aan te stellen. Die wordt waarschijnlijk al benoemd op de volgende aandeelhoudersvergadering op 17 mei. Ook zullen klanten beter in de gaten worden gehouden. De bank heeft met DNB afspraken gemaakt om voor het einde van het jaar weer aan de eisen te voldoen.
Serieuze uitdagingen
De bank spreekt over "serieuze uitdagingen" voor de bankensector. Eerder werd bekend dat meerdere financiële concerns in Europa ook problemen hebben met hun klantscreening. Bij een aantal leidde dat ertoe dat criminelen geld konden witwassen. ING kreeg daarvoor in Nederland een boete van 775 miljoen euro.
Volgens Blom zijn er geen banden met ING en andere banken als Danske Bank en Swedbank, die te maken hadden met verdachte geldstromen. Triodos staat niet onder verscherpte controle door DNB. "We liepen achter op het vlak van screening, net als de rest van de sector. Dat heeft DNB ook bevestigd. We waren al langer bezig met verbeteringen."
ING kwam in Nederland weg met een schikking en hoefde zich niet in de rechtszaal te verantwoorden. Bovendien ontsprongen ook de individuele bankiers van ING de dans. In de uitzending ‘ De witwasbankiers van ING ’ onderzoekt ZEMBLA waarom bankdirecteuren uit de wind worden gehouden.
Meer over de rol van banken bij witwaspraktijken in deze video:
Groei
Triodos liet in het afgelopen jaar overigens groei zien. Het aantal klanten nam met 5 procent toe, de hypotheekportefeuille groeide met meer dan een derde en de nettowinst ging van 37,4 miljoen naar 38,6 miljoen euro. Wel zegt de bank last te hebben van de lage marktrente en van gestegen kosten door wet- en regelgeving.
Mede door die hogere kosten en lage rente rekent Triodos voor dit jaar op een kleinere groei van het balanstotaal van 5 tot 10 procent, tegenover 10 procent groei in 2018. De bank gaat volgens Blom kritischer letten op de winstgevendheid bij het verstrekken van leningen. "Maar de impact blijft leidend. We juichen ook toe dan andere banken ook vergroenen. Dat is ook nodig met het ook op de klimaatdoelen van Parijs. De markt is groot genoeg."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.