Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onvoldoende hulp aan kwetsbare jongeren: ‘we maken ons grote zorgen’

19-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Jeugdzorg ANP
Een toenemend aantal kinderen wordt opgesloten in een jeugdzorginstelling. Dat schrijft de Volkskrant op basis van het Jaarbericht Kinderrechten, opgesteld door Unicef en Defence for Children. Het gaat om 2.710 minderjarigen in 2017, dat is tweehonderd meer dan het jaar ervoor.

Het gaat vaak om kinderen met ernstige gedragsproblemen, bijvoorbeeld doordat ze opgroeien bij ouders die door verslaving of psychiatrische ziekten niet goed voor hen zorgen.

Zorgelijk
“Het is zorgelijk dat de rechten van het kind, met name bij de uitvoering van de Jeugdwet, onvoldoende worden beschermd en dat nog niet alle kinderen toegang hebben tot passende jeugdhulp”, staat in het Jaarbericht Kinderrechten . Suzanne Laslo, directeur van Unicef ‘maakt zich grote zorgen’. Uithuisplaatsing zou een laatste maatregel moeten zijn.

Ingrijpend
Het verblijf in een gesloten omgeving en de terugkeer naar de maatschappij hierna zijn zeer ingrijpend. Voor veel jongeren geldt dat zij een achterstand oplopen en onvoldoende op hun toekomst zijn voorbereid.

Opnieuw ontoereikend
Daarnaast staat er in het Jaarbericht dat negentig procent van de gemeenten verwacht dat het budget voor jeugdhulp in 2018 opnieuw ontoereikend is. Er is een groot verschil tussen jeugdhulp in verschillende gemeenten, volgens Unicef en Defence for Children . Er zijn wachttijden en wachtlijsten en er ontbreekt regie van de landelijke overheid.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.