Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ontwerpbedrijfsduur kerncentrale Borssele mag worden verlengd

19-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
toezicht-kerncentrales-niet-onafhankelijk


De minister van Economische Zaken mocht de zogenoemde ontwerpbedrijfsduur van de kerncentrale Borssele verlengen van 40 naar 60 jaar. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (19 februari 2014). Met het besluit heeft de minister alleen de ontwerpbedrijfsduur van de kerncentrale verlengd, en niet de werkelijke bedrijfsduur van de centrale. Deze blijft open tot 2033. De vergunning verandert ook niet de feitelijke werkzaamheden van de kerncentrale. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.


Aanleiding
In 1973 is voor de kerncentrale een vergunning 'voor onbepaalde tijd' verleend. Omdat destijds rekening werd gehouden met een bedrijfsduur van 40 jaar, is die periode ook uitgangspunt geweest bij het veiligheidsrapport van de centrale. Aangezien dat rapport na 40 jaar afliep in 2013, heeft de minister vergunning aangepast en bepaald dat de kerncentrale aan een geactualiseerd veiligheidsrapport voor een ontwerpbedrijfsduur van 60 jaar moet voldoen.

Bezwaren
Volgens Greenpeace Nederland, een aantal andere organisaties en particulieren is niet aangetoond dat de kerncentrale de komende twintig jaar zonder grote ongevallen kan functioneren. Eén van de zorgen betreft de 'verbrossing' van het reactorvat van de kerncentrale. De veiligheidsmarges die daarvoor gelden, zijn onvoldoende, aldus de bezwaarmakers.

Convenant
In 2006 heeft de regering met EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, al een convenant gesloten. Daarin is vastgelegd dat de kerncentrale tot 2033 in bedrijf zal blijven. Volgens Greenpeace heeft Kamp de vergunning aangepast voor Borssele op basis van ,,flinterdunne veiligheidsgaranties''. Greenpeace en andere organisaties hadden de Raad van State daarom gevraagd de vergunning te vernietigen.

Oordeel Raad van State
De Raad van State heeft alle bezwaren ongegrond verklaard. Zo hebben de bezwaarmakers naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter niet aannemelijk gemaakt dat het onderzoek naar vermoeiing van 'veiligheidsrelevante componenten' binnen de centrale ondeugdelijk of onvolledig is. Evenmin is aannemelijk gemaakt dat de veiligheidsmarges voor verbrossing van het reactorvat niet ruim genoeg zijn, aldus de Raad van State.

Vrijbrief
Volgens Jorien de Lege van Greenpeace heeft EPZ door de uitspraak van de Raad van State 'een vrijbrief gekregen om een stokoude centrale tot ver voorbij de geplande levensduur in gebruik te houden'. Ze benadrukt dat op geen enkele manier is aangetoond dat Borssele nog 20 jaar mee kan. 'Er is geen milieueffectrapportage gemaakt, het onderzoek naar de veroudering van de kerncentrale is pas in 2020 afgerond en voor de hoeveelheid kernafval van 20 jaar extra kernenergie is geen oplossing.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.