Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onrust over volksgezondheid door afvalberg Tata Steel bij Wijk aan Zee

13-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP
Tata Steel, het voormalige Corus (Hoogovens) bij Wijk aan Zee, heeft jarenlang afval zonder vergunning opgeslagen. De provincie Noord-Holland wist ervan en eiste aanvankelijk dat de opslag binnen drie jaar weg moest zijn, maar kwam uiteindelijk op die eis terug. Een vergunning was niet meer nodig. De omwonenden zijn echter ongerust over de opslag. Dat meldt de Volkskrant.
De provincie gaf een vergunning af die het bedrijf niet dwingt om maatregelen te nemen om de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden omlaag te krijgen. De Omgevingsdienst legde meermaals een dwangsom op wegens aanhoudende grafietregens in de omgeving.
Elf jaar na de ZEMBLA-uitzending ‘Het gif van Corus’ is de dorpsraad van Wijk aan Zee nog steeds bezorgd over de volksgezondheid.
Gif van Corus
In de ZEMBLA-uitzending ‘ Het gif van Corus ’ in 2008 bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen afgaf aan het voormalige Corus (nu Tata Steel) voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen. De GGD constateerde destijds dat in de omgeving meer kanker voorkwam dan elders in het land. Hoewel deskundigen in de uitzending waarschuwden voor het mogelijke verband met de uitstoot van Corus, werd dit niet onderzocht.
Gif van Corus
Kijk terug: 'Gif van Corus'
Tata Steel is dankzij de enorme fijnstofuitstoot nog altijd een van de meest vervuilende bedrijven van Nederland.
Zware metalen en kalk
Volgens de Volkskrant ligt de enorme berg met restafval, het zogenoemde oxykalkslik, pal aan een weg die van Wijk aan Zee naar de kust loopt. De berg bestaat uit 1,2 miljoen ton afvalresten. Het gaat om zware metalen en kalk. Er is eigenlijk al sinds halverwege de jaren ‘90 een landelijk stortverbod voor oxykalkslik. Maar de provincie gedoogd de berg. De bewoners van Wijk aan Zee zijn bezorgd en vrezen voor milieuschade, zo schrijft de Volkskrant .
Daarnaast overschrijdt Tata Steel de Europese norm die geldt voor de maximum uitstoot van stikstofoxiden, zo constateerde de inspectie. Stikstofoxiden zijn schadelijk voor de luchtwegen en veroorzaken bodemverzuring. Dat tast de natuur aan en leidt tot vermindering van de biodiversiteit.
De vergunning die de provincie heeft afgegeven, dwingt Tata Steel niet om maatregelen te nemen, zodat de uitstoot omlaag gaat. De inspectie is daarom in beroep gegaan tegen de vergunning.
Stofexplosies
Daarnaast is er al maanden onrust in de omgeving van Tata Steel vanwege stofexplosies bij de verwerking van restproducten. Bij die explosies verspreidt zich een laag grafiet over de woonomgeving. Tata Steel heeft daarom al meerdere dwangsommen gekregen, maar het probleem is er nog steeds. Tata Steel waarschuwt sinds kort bewoners wanneer er sprake is van grafietuitsoot.
De dorpsraad van Wijk aan Zee wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de afvalberg en of die gevolgen heeft voor de gezondheid van omwonenden. Tata Steel laat in een reactie aan de Volkskrant weten dat het bedrijf de berg monitort, wat voldoende zou zijn, omdat er ‘aantoonbaar geen sprake is van ernstige problemen met (grond)waterverontreinigingen’.
Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Tata Steel boetes opgelegd heeft gekregen vanwege Europese normoverschrijdingen van de uitstoot van stikstofoxiden. Dit is onjuist. De overschrijdingen zijn wel geconstateerd maar toegestaan in de huidige vergunning. De inspectie vecht deze vergunning aan. De opgelegde boetes hielden verband met de grafietuitstoot. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.