Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onrust over oproep Osterhaus

08-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
671 keer bekeken
  •  
onrust-over-oproep-osterhaus
Een oproep van viroloog Ab Osterhaus aan grieppatiënten om hun huisarts om antivirale middelen te vragen, zorgt voor de nodige onrust in artsenkringen. Osterhaus deed zijn oproep zaterdag onder meer in het NOS Journaal. De griepremmers zijn wetenschappelijk omstreden. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de middelen nauwelijks werken.

Griepremmers zouden niet door verschillende belangrijke gezondheidsorganisaties moeten worden aanbevolen, want er is geen bewijs voor hun werkzaamheid. Dat stellen Cochrane-onderzoekers in een analyse in BMJ. Een onderzoek dat door producenten van de middelen is gesponsord beweert het tegendeel. Meldt de NOS.

Osterhaus zei dat ouderen en mensen met een chronische ziekte er verstandig aan doen snel naar de huisarts te gaan zodra ze griepverschijnselen voelen. Ze kunnen dan antivirale middelen krijgen die de griep afremmen.
'De middelen remmen de vermeerdering van het virus. Ze werken vooral als ze binnen 24 tot 48 uur worden toegediend, aldus Osterhaus.
Het griepvaccin dat mensen in risicogroepen krijgen, is dit jaar niet goed werkzaam tegen de griepvariant die op dit moment rondwaart. 'Een mismatch', zegt Osterhaus. Dat komt volgens hem doordat al een halfjaar van tevoren wordt bepaald welk virus in het vaccin wordt gestopt. In de tussentijd kan een andere griepvariant actief worden, zoals dit jaar het geval is.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) tikte Osterhaus op de vingers. Het NHG houdt vast aan de richtlijn: ' Het huidige influenza behandel- en profylaxebeleid in de NHG-Standaard blijft van toepassing: overweeg behandeling met oseltamivir bij een vermoeden van influenza bij patiënten met een zeer hoog risico op complicaties. Omdat er dit jaar een mismatch is met het vaccin is deze behandeling ook bij gevaccineerde patiënten met een zeer hoog risico te overwegen.
Wetenschappers uit Rotterdam en Cambridge werken volgens Osterhaus aan een methode om het griepvaccin sneller geproduceerd te krijgen, met een betere voorspelling van welke virusstam actief zal worden.
De overbodige griepprik
4 miljoen mensen in krijgen in Nederland jaarlijks een griepprik. De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover in ZEMBLA - De overbodige griepprik hun twijfels.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.