Sfeerfoto van Zembla
Zembla
Zembla

Onafhankelijke onderzoeksjournalistieknpo2

Varkens in de hittestress
Zembla

Onrust over oproep Osterhaus

08-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
529 keer bekeken
  •  
onrust-over-oproep-osterhaus
Een oproep van viroloog Ab Osterhaus aan grieppatiënten om hun huisarts om antivirale middelen te vragen, zorgt voor de nodige onrust in artsenkringen. Osterhaus deed zijn oproep zaterdag onder meer in het NOS Journaal. De griepremmers zijn wetenschappelijk omstreden. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de middelen nauwelijks werken.

Griepremmers zouden niet door verschillende belangrijke gezondheidsorganisaties moeten worden aanbevolen, want er is geen bewijs voor hun werkzaamheid. Dat stellen Cochrane-onderzoekers in een analyse in BMJ. Een onderzoek dat door producenten van de middelen is gesponsord beweert het tegendeel. Meldt de NOS.

Osterhaus zei dat ouderen en mensen met een chronische ziekte er verstandig aan doen snel naar de huisarts te gaan zodra ze griepverschijnselen voelen. Ze kunnen dan antivirale middelen krijgen die de griep afremmen.
'De middelen remmen de vermeerdering van het virus. Ze werken vooral als ze binnen 24 tot 48 uur worden toegediend, aldus Osterhaus.
Het griepvaccin dat mensen in risicogroepen krijgen, is dit jaar niet goed werkzaam tegen de griepvariant die op dit moment rondwaart. 'Een mismatch', zegt Osterhaus. Dat komt volgens hem doordat al een halfjaar van tevoren wordt bepaald welk virus in het vaccin wordt gestopt. In de tussentijd kan een andere griepvariant actief worden, zoals dit jaar het geval is.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) tikte Osterhaus op de vingers. Het NHG houdt vast aan de richtlijn: ' Het huidige influenza behandel- en profylaxebeleid in de NHG-Standaard blijft van toepassing: overweeg behandeling met oseltamivir bij een vermoeden van influenza bij patiënten met een zeer hoog risico op complicaties. Omdat er dit jaar een mismatch is met het vaccin is deze behandeling ook bij gevaccineerde patiënten met een zeer hoog risico te overwegen.
Wetenschappers uit Rotterdam en Cambridge werken volgens Osterhaus aan een methode om het griepvaccin sneller geproduceerd te krijgen, met een betere voorspelling van welke virusstam actief zal worden.
De overbodige griepprik
4 miljoen mensen in krijgen in Nederland jaarlijks een griepprik. De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover in ZEMBLA - De overbodige griepprik hun twijfels.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar