Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onrust bij honderden voetbalclubs over gezondheidsrisico’s kunstgras

11-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
NOS kaart
Honderden voetbalclubs in Nederland maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels in de kunstgras voetbalvelden. Dat blijkt uit een inventarisatie die de NOS heeft gemaakt. Uit die inventarisatie is onder andere gebleken dat in elk geval 82 clubs concrete maatregelen hebben genomen of besloten hebben dat te gaan doen. 
Bestaande velden vervangen
Een aantal clubs heeft besloten voorlopig niet meer op kunstgras met rubbergranulaat te voetballen. Ook zijn er voetbalclubs die kinderen niet meer laten spelen of trainen op het kunstgras en die de keepertrainingen hebben opgeschort. En zijn er clubs die de aanleg van nieuwe velden hebben uitgesteld en de bestaande kunstgrasvelden met rubberkorrels vervangen voor een alternatief. Acht clubs vervangen de rubbergranulaatkorrels op hun veld door korrels van kurk, twee clubs hebben de gemeente gevraagd dat te doen.
De uitzending van vorige week over de gezondheidsrisico’s van het rubber in de kunstgrasvelden heeft voor veel discussie en zorgen geleid. Negentig procent van de kunstgras voetbalvelden in Nederland is ingestrooid met versnipperde oude autobanden , het zogenaamde rubbergranulaat. Uit de uitzending bleek dat niet voldoende is onderzocht wat de gezondheidsrisico’s zijn van dit rubber. De korrels bevatten benzeen, zink en pak’s, stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn.
Maandag kondigde het RIVM aan per direct met nieuw onderzoek te beginnen naar de gezondheidsrisico’s van het rubber.
Lees de volledige inventarisatie op de website van de NOS.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.