Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onduidelijkheid over aantal Q-koorts besmettingen

11-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onduidelijkheid-over-aantal-q-koorts-besmettingen
Er heerst onduidelijkheid over het aantal mensen dat is besmet met de infectieziekte Q-koorts. Volgens onderzoekers van het Jeroen Boschziekenhuis  zou het gaan om honderdduizend besmettingen. Het RIVM houdt het op naar schatting 50.000 Nederlanders.

Onderzoek Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het aantal Nederlanders dat besmet is met Q-koorts zou veel hoger zijn dan tot nu toe is geschat. Onderzoek rond het Jeroen Bosch Ziekenhuis zou uitwijzen dat het zou gaan om zo'n veertigduizend besmettingen. Onderzoekers van dat ziekenhuis schrijven dat in een artikel in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology & Infection.

40.000 regio Brabant
De wetenschappers hebben 785 mensen uit de regio getest op antilichamen tegen de bacterie. Op die manier is vast te stellen of zij ermee besmet zijn geraakt. Bij 84 patiënten bleek dat het geval. Aan de hand van dat aantal schatten de onderzoekers het aantal besmettingen rond de 40.000 in de regio.

100.000 in Nederland
Tot nu toe werd aangenomen dat zo'n tienduizend mensen in Nederland besmet zijn geraakt met Q-koorts. De bacterie is moeilijk op te sporen omdat de overgrote meerderheid van de besmette mensen nergens last van heeft. Een onderzoeker verklaart tegenover het Brabants Dagblad dat het aantal besmettingen in Nederland waarschijnlijk tegen de honderdduizend loopt.

RIVM houdt het op eigen schatting
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft erbij dat naar schatting 50.000 Nederlanders besmet zijn geraakt met Q-koorts.  Volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM,  is het aantal besmettingen nooit exact  aan te geven. Er geldt altijd een marge, ook bij de RIVM-schatting. ''40.000, 60.000. Maar 100.000 lijkt me aan de hoge kant''.

Het aantal bevestigde besmettingen staat overigens op vierduizend. Na de Q-koortsuitbraak in 2007 overleden zeker 25 mensen aan besmetting. Patiënten die het overleefden ondervinden nog dagelijks de gevolgen.

25 doden
De infectieziekte Q-koorts, die van dieren op mensen kan overgaan, heeft vanaf 2007 veel slachtoffers gemaakt. Ten minste 25 mensen overleden eraan. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. Om de uitbraak in te dammen, werden op besmette bedrijven meer dan 50.000 drachtige geiten en schapen gedood.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.