Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OVV onderzoekt hoe burgers beschermd worden tegen uitstoot industrie

26-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
542 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP

Tata Steel

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een onderzoek naar de manier waarop burgers in Nederland worden beschermd tegen de risico’s van soms jarenlange schadelijke industriële uitstoot en lozingen. De raad onderzoekt hiervoor de situatie rondom staalfabriek Tata Steel in IJmuiden, zo meldt de OVV maandag, en mogelijk ook andere industriële complexen in Nederland waar dezelfde problematiek speelt.

Blootstelling aan industriële stoffen kan schade veroorzaken aan de gezondheid, aldus de OVV. Dit kan door eenmalige uitstoot of lozing zijn, maar ook door een opeenstapeling van stoffen in de loop van de tijd. Onder meer wordt onderzocht in hoeverre rekening wordt gehouden met gezondheidseffecten voor omwonenden bij het toestaan en controleren van langdurige industriële uitstoot. Mogelijk kijkt de onderzoeksraad niet alleen naar Tata Steel, maar ook andere industriële complexen in Nederland waar dezelfde problematiek speelt.
Onderzoek van RIVM wees onlangs uit dat in de regio IJmond, waar Tata Steel is gevestigd, beduidend meer specifieke gezondheidsklachten voorkomen dan elders in het land. Het gaat daarbij om buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor. In de regio wonen circa 150.000 mensen.

Al jaren gezondheidsproblemen in regio rond Tata Steel

Maar er zijn al jaren signalen over schadelijke gezondheidseffecten rond Tata Steel (voorheen Corus). Dertien jaar geleden maakte Zembla hierover de uitzending ‘Het gif van Corus’. In die uitzending bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen afgaf aan het voormalige Corus (nu Tata Steel) voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen. De GGD constateerde destijds dat in de omgeving meer kanker voorkwam dan elders in het land. Hoewel deskundigen in de uitzending waarschuwden voor het mogelijke verband met de uitstoot van Corus, werd dit niet onderzocht.

Honderden omwonenden van Tata Steel hebben eerder dit jaar aangifte gedaan tegen Tata Steel, wegens het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier. Zij worden bijgestaan door advocate Bénédicte Ficq, die het RIVM-rapport in de aangifte verwerkt.

Het gif van Corus:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.