Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoekscommissie: NZa moet op de schop

01-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onderzoekscommissie-nza-moet-op-de-schop
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet flink op de schop. De taken van de organisatie moeten gesplitst worden en de relatie met het ministerie van Volksgezondheid is ongezond te noemen. Dat staat in het uitgelekte rapport van de commissie-Borstlap over het intern functioneren van de toezichthouder van de zorgmarkt. Het rapport wordt dinsdag gepubliceerd, NRC Handelsblad en NOS schrijven er maandag over. De commissie wil niet reageren op het uitgelekte bericht.
Contacten beperken
Het ministerie van Volksgezondheid bemoeit zich volgens de commissie veel te veel met de NZa. De commissie adviseert daarom om de contacten tussen de top van de NZa en het ministerie te beperken. Ook het feit dat de NZa zowel de regels opstelt én controleert, moet anders.
Klokkenluider
De interne problemen kwamen eerder dit jaar aan het licht na de zelfmoord van NZa-medewerker en klokkenluider Arthur Gotlieb. Hij had een dik boekwerk bijgehouden van alle misstanden binnen de toezichthouder. Over de behandeling van Gotlieb is de commissie helder, schrijft NRC: hij werd vanaf 2007 'verwaarloosd' en 'genegeerd' door zijn managers die het 'kennelijk aan managementvaardigheden en empathie' ontbrak. Gotlieb is 'niet de zorg en begeleiding geboden die passend was geweest'. Hij werd 'al dan niet bewust' uitgesloten van werkbesprekingen en hij kreeg aantoonbaar minder scholing en coaching dan zijn collega’s.
Nadat de kwestie naar buiten was gekomen, werd een onderzoekscommissie in het leven geroepen om de problemen binnen de NZa in kaart te brengen. Alle bevindingen worden dinsdag gepresenteerd. (ANP)

Bekijk donderdag ZEMBLA - 'De dood van een klokkenluider' 20:25 uur bij de VARA op NPO2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.