Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoeken tabaksindustrie ‘onbetrouwbaar en van onvoldoende kwaliteit’

28-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
sigaret
Onderzoeken van fabrikanten naar de verslavende en schadelijke effecten van vijftien geselecteerde toevoegingen in tabak, zijn van onvoldoende kwaliteit. Dat zegt een groep internationale experts onder leiding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Lidstaten moeten daarom geen gebruik maken van deze onderzoeken van de tabaksindustrie bij het bepalen van beleid, vinden de experts.
Fabrikanten zijn verplicht de onderzoeken uit te voeren, maar de manier waarop de industrie dat doet, is volgens de expertgroep ondermaats. De groep heeft daarom grote twijfels bij de wetenschappelijke betrouwbaarheid van de rapporten die door de industrie zijn opgesteld.

Verbod op menthol in sigaretten

Na bestudering van de onderzoeken van de fabrikanten, pleiten de experts voor een volledig verbod op het verwerken van menthol in tabaksproducten. Door de toevoeging van een lage dosis menthol wordt roken aantrekkelijker voor jonge en beginnende rokers, omdat de stof het inhaleren minder scherp en prikkelend en dus makkelijker maakt. “Dit effect wordt bevestigd in onafhankelijke literatuur, maar niet erkend in een recent onderzoeksrapport van de tabaksindustrie”, schrijft het RIVM. 
Sinds mei 2020 is een kenmerkende menthol smaak in tabaksproducten verboden. Menthol mag nog wel toegevoegd worden in lage hoeveelheden. De tabaksfabrikanten concluderen in hun onderzoeken dat lage hoeveelheden menthol het inhaleren van tabaksrook niet gemakkelijker maakt. De internationale groep experts onder leiding van het RIVM ziet daarentegen sterk bewijs in onafhankelijke literatuurstudies dat menthol bij minimale hoeveelheden al een verzachtende werking kan hebben.
Die onafhankelijke literatuurstudies zijn niet meegenomen in de onderzoeken van de tabaksindustrie. Het gebeurt volgens de expertgroep vaker dat onafhankelijke studies niet worden meegewogen in onderzoeken van de fabrikanten. “Daarnaast vond de groep experts beperkingen in de gebruikte onderzoeksmethoden en statistische analyses van de tabaksindustrie.”

Tabakslobby

In 2011 onthulde Zembla in de uitzending ‘Minister van tabak’ de nauwe banden tussen de tabaksindustrie en de toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers. Die lobby is vandaag de dag nog steeds aanwezig in Den Haag. Vorig jaar werd bekend dat de tabakssector lobbyde om strenge maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord te houden. De industrie, VNO-NCW/MKB-Nederland en supermarkten vonden een luisterend oor in de VVD. Als gevolg daarvan zijn de accijnsverhoging, neutrale verpakkingen voor tabaksproducten en het uitstalverbod verzwakt en vertraagd. 

Kijk de uitzending 'Minister van tabak':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.