Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek smartphoneverslaving

01-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
verslaafd-aan-je-telefoon
Samen met de Universiteit Utrecht voerde festival deBeschaving een grootschalig onderzoek uit naar smartphoneverslaving onder ruim 1000 festivalbezoekers. Een onderzoeksteam van de faculteit Algemene Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht deed onderzoek naar ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar de smartphone. De opvallende onderzoeksresultaten: mensen die symptomen van smartphoneverslaving vertonen waren opvallend genoeg het meest bereid om aan het onderzoek mee te doen, de symptomen van smartphoneverslaving waren het sterkst bij vrouwen onder de 30 jaar. Daarnaast kwam er nog een interessante bevinding aan het licht: bezoekers die tijdens het festival hun telefoon niet konden gebruiken rapporteerden meer plezier en meer contact met onbekenden dan bezoekers die wel telefonisch bereikbaar waren.
Bij de ingang van het festivalterrein werden bezoekers gevraagd of ze bereid waren om drie uur lang offline te gaan. Er werd een vragenlijst ingevuld om te analyseren hoeveel symptomen van smartphoneverslaving iemand heeft. Vervolgens werd de telefoon afgeplakt met een sticker, die professioneel kon worden verwijderd bij een stand aan de ander kant van het festivalterrein. Uiteindelijk hebben 20 onderzoekers gedurende het festival de smartphones van meer dan 1000 bezoekers afgeplakt en is het onderzoek meer dan geslaagd verlopen.
Met de verkregen data hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in excessief smartphonegebruik. "Smartphoneverslaving wordt (nog) niet erkend als een psychische aandoening, er bestaat dus geen officiële diagnose. Daarom gebruiken we symptomen van andere gedragsverslaving zoals gameverslaving. Mensen geven aan dat ze nadelen ondervinden van het zoveel online zijn en herkennen zich in die symptomen, dus er is wel iets aan de hand", aldus hoofdonderzoeker Regina van den Eijnden.

In Zembla Internationaal, ' Verslaafd aan je telefoon ', een documentaire uit Canada over onze telefoonverslaving. Het digitale tijdperk is een walhalla voor de 'informatie-junk'. Met de smartphone en de tablet kunnen we overal het internet op en raken langzaam data-verslaafd. De telefoon en tablet zijn altijd binnen handbereik; we kunnen er geen genoeg van krijgen. Zelfs niet als we door de groeiende stroom digitale informatie, foto's en filmpjes het overzicht compleet kwijt raken. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.