Zembla

Onderzoek onderschrijft bevindingen ZEMBLA

  •  
14-12-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
pakketbezorger-de-dupe-van-webwinkelsucces
Uit het onderzoek van ArboNed blijkt dat er sprake is van een werkdruk die tot gezondheidsklachten leidt. Dit komt onder meer door het werktempo, werkhoeveelheid en de reorganisaties bij TNT, die voor onzekerheid en conflictsituaties zorgen.

Op verzoek van de Arbeidsinspectie gaan postbedrijven met hun bezorgers afspraken maken over het bijhouden van een ''tijdregistratie''. Vervolgens wordt gecontroleerd of de bezorgers voldoende tijd krijgen om de post te bezorgen.

Dat blijkt uit een brief die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Sinds de liberalisering van de postmarkt worden steeds meer bezorgers betaald op basis van stukloon. Volgens de inspectiedienst is een tijdmeting nodig om te kunnen vaststellen of het werk binnen de normen kan worden verricht.

Postbode Appie zegt over de werkdruk in ZEMBLA - ' Einde van de postbode ': ‘Ze zeggen: je krijgt 90 seconden per brief. Dat is allemaal leuk en aardig als je een brievenbus hebt waar je met je auto langs kan rijden, maar als je de brievenbus wat verder weg hebt, dan lukt dat gewoon niet.’ 
Leo is onlangs met de Vut gegaan. Hij geeft aan dat in zijn team zeker drie van de acht mensen overspannen zijn geraakt. ‘Dus zo grijpt het wel aan, ja.’

De Arbeidsinspectie heeft tussen juli en december dit jaar onderzoek gedaan bij de postbedrijven. Een deel van de bezorgers zei binnen de tijd te kunnen werken die hun werkgever hun had gegeven. In deze gevallen kan volgens de inspectiedienst geconcludeerd worden dat op minimumloonniveau wordt beloond.

Bekijk: Resultaten onderzoek Psychosociale Arbeidsbelasting bij TNT
Post Productie BV door ARBONED en voorgestelde aanpak
. (pdf)

Verschillende tijden
Maar volgens de Arbeidsinspectie verschillen de tijden die bezorgers krijgen, per wijk waar ze hun rondje doen. Bij bezorgers die aangaven niet binnen de gestelde tijd de post te kunnen rondbrengen, is volgens de inspectiedienst niet duidelijk of dit komt door de gegeven tijd of dat de werknemer minder snel dan gemiddeld werkt.

Piet Hein Donner
Het bedrijf heeft eerder dit jaar in overleg met toenmalig minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) besloten het onderzoek te laten uitvoeren door de eigen arbodienst wegens aanhoudende klachten.

Bonden stellen ultimatum
Minister Kamp en Staatssecretaris Bleker hebben een ultimatum ontvangen van de vakbonden. Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaken en FNV Bondgenoten wijzen in een brief op "de enorme problemen bij zowel TNT Post als bij de nieuwe postbedrijven."

Eisenpakket vakbonden
De bonden eisen een vijftal concrete maatregelen van de politiek. Het instellen van een  (tijdelijke) prijsmaatregel; het bevorderen van de totstandkoming van een cao voor de nieuwe postbedrijven;  het onverkort handhaven van de AMvB indien er voor 1 januari 2011 geen nieuwe cao tot stand komt; het handhaven van het minimumloon op de postmarkt voor zowel werknemers met een arbeidsovereenkomst als voor bezorgers die werken op basis van stukloon en de politiek moet een bijdrage leveren aan het voorkomen dat duizenden oudere TNT-werknemers langdurig in de WW terechtkomen. Volgens de bonden kan alleen met deze maatregelen de race naar de bodem op de postmarkt beëindigd worden.

De acties van de postbodes zijn nog niet voorbij.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.