Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar verzuimbedrijven

27-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onderzoek-naar-verzuimbedrijven
De Inspectie Sociale Zaken gaat onderzoek doen naar verzuimbedrijven die privacyregels overtreden. Dat heeft staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken gezegd in de Tweede Kamer.
Vorige week meldden we in de uitzending  'De verzuimpolitie' dat het bedrijf VerzuimReductie structureel de privacy van zieke werknemers schendt. Callcenter-medewerkers, ook wel 'casemanagers' genoemd, bepalen of de ziekmelding wel terecht is. Ze stellen daarom allemaal medische vragen, maar hebben geen medische opleiding. Ook slaan ze al deze medische informatie op in dossiers die toegankelijk zijn voor de werkgever.

Het College Bescherming Persoonsgegevens stelt een onderzoek in naar de gang van zaken bij dit bedrijf.  De Krom wil van de Inspectie weten of het probleem breder speelt. Daarna bepaalt hij of extra maatregelen nodig zijn.

Bedrijfsarts
De Krom vindt dat dat niet kan. " Bedrijven kunnen hun verzuimadministratie uitbesteden, maar zodra het gaat over medische aspecten van het verzuim moet worden doorverwezen naar een arts. Aan die regel moeten de bedrijven zich houden ."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.