Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar uniforme Niet Reanimeren penning

12-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
fors-meer-aanvragen-niet-reanimeerpenning
Minister Schippers zal de mogelijkheden onderzoeken om een uniforme, neutrale Niet Reanimeren penning  (NR-penning) uit te geven.  In het onderzoek zal meegenomen worden of het ministerie van Volksgezondheid  faciliterend kan optreden. Dat schrijft de minister  in antwoord op Kamervragen van de Kamerleden Dik-Faber (CU) en Arib (PvdA).

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) en andere patiënten- en ouderenorganisaties zouden één neutrale nietreanimeerpenning willen hebben, om te voorkomen dat mensen verplicht lid moeten worden van een bepaalde organisatie, of dat er in de toekomst een woud aan reanimeerpenningen ontstaat?

De minister ondersteunt die wens tot een neutrale uitgifte, maar tekent daarbij aan dat  het verstrekken van een uniforme NR-penning als enige geldige uiting op gespannen voet staat  met de huidige wetgeving rond (schriftelijke) wilsverklaringen. Dit zou namelijk betekenen dat iemand dan ook niet meer op een andere manier (via brief of kaart in portemonnee of tatoeage) zijn wens tot niet reanimeren kenbaar kan maken.

De minister gaat in gesprek  met betrokken patiëntenorganisaties en belangenverenigingen  over een goede en zorgvuldige voorlichting rond niet-reanimeerpenningen en adequate informatie over levenskansen en kwaliteit van leven na reanimatie.

Bewoners van verzorgingshuizen worden soms tegen hun wil gereanimeerd omdat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over het wel of niet reanimeren. Dit stellen artsen en verpleegkundigen in de uitzending van ZEMBLA - ' Niet reanimeren a.u.b .".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.