Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar nieuwe mbo-delen Amarantis

27-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bussemaker-justitie-aan-zet-bij-amarantis
Het ministerie van Onderwijs laat onderzoek doen naar drie mbo-scholen, die zijn voorgekomen uit de opgeknipte onderwijskolos Amarantis.

Professor Marc Vermeulen (Universiteit van Tilburg) gaat het onderzoek uitvoeren samen met twee andere deskundigen. De ROC's in Utrecht, Amsterdam en Amersfoort werken volledig mee aan het onderzoek, dat zich vooral zal richten op de zogenoemde doelmatigheid.

Onlangs was de schaalverkleining van de Onderwijsinstelling Amarantis een feit. Amarantis werd met ruim 30.000 leerlingen opgesplitst in vijf kleinschaliger schoolgroepen. De scholen zijn gevestigd in Amsterdam, Almere, Utrecht, Zaanstad en Amersfoort.

Reconstructie
De onderwijsgigant Amarantis kwam begin dit jaar in problemen als gevolg van financieel wanbeleid. In een reconstructie laat ZEMBLA zien dat geld dat bedoeld was voor onderwijs daar niet terecht kwam. Wel werd het besteed aan onder meer een duur kantoor voor het bestuur op de Zuidas van Amsterdam en aan kostbare nieuwbouwplannen die uiteindelijk niet gerealiseerd werden. Ook werd er door teruglopende leerlingaantallen niet op tijd gesneden in het personeel.

Schaalverkleining
De schaalverkleining moet ervoor zorgen dat leerlingen, docenten en bestuurders zich weer betrokken voelen bij de organisatie waar zij voor werken. Dat vindt interim-bestuurder Marcel Wintels, die leiding gaf aan de reorganisatie.

Aansluiting op arbeidsmarkt
Het onderzoek onder leiding van Professor Marc Vermeulen zal vooral kijken of de opleidingen goed aansluiten op de arbeidsmarkt, of er bijvoorbeeld overcapaciteit ontstaat en of er te veel dure opleidingen in dezelfde stad zijn gekomen.

Landelijk onderzoek
Eind december komt er een advies over de taakverdeling en de concentratie van alle mbo-opleidingen in de regio's. Onnodige concurrentie tussen opleidingen moet daardoor worden voorkomen. Ook moet dankzij het onderzoek worden voorkomen dat opleidingen populaire studies aanbieden waar weinig vraag naar is op de arbeidsmarkt.

Ook landelijk wordt er gekeken naar de doelmatigheid van de mbo-opleidingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.