Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar hypotheekprobleem

29-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onderzoek-naar-hypotheekprobleem
28 februari 2012 - Minister De Jager onderzoekt samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hoe problemen rond hoge hypotheekschulden kunnen worden voorkomen. Monasch (PvdA) vraagt opheldering over 'horrorhypotheken' waardoor mensen na gedwongen woningverkoop diep in de schulden kunnen raken.

Restschuld

Hij reageerde in de Tweede Kamer op vragen naar aanleiding van de ZEMBLA  uitzending 'Horrorhypotheken'. Mensen die noodgedwongen hun huis moeten verkopen, blijven zitten met een enorme restschuld, omdat de waarde van hun huis inmiddels veel lager ligt dan wat ze er zelf voor hebben neergelegd.

Ondertussen geven de banken geen krimp: meedogenloos eisen ze hun geld op.

Voorkomen

Onder meer de AFM pleitte in de uitzending voor een ruimere zorgplicht voor de banken. Die zouden dan een bredere verantwoordelijkheid krijgen om te voorkomen dat mensen zich te diep in de schulden steken en achterstanden oplopen.

Bevoegdheid

De Autoriteit Financiële Markten wil de bevoegdheid krijgen om hypotheekverstrekkers te dwingen hun zorgplicht na te komen bij klanten die een betalingsachterstand met hun hypotheek oplopen.
Banken en verzekeraars moeten niet alleen een passend hypotheekadvies geven, maar vroegtijdig eventuele betalingsproblemen bij hun klanten signaleren om te voorkomen dat zij uit hun huis worden gezet.

Banken dwingen

De Jager zei daarover dat hij samen met de AFM bekijkt of banken daartoe kunnen worden gedwongen. Hij benadrukte dat er al allerlei maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat mensen te hoge hypotheken krijgen.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.